Verksamheten återupptogs i måndags och beslutet att återöppna hallen grundar sig i att de prover som kommunen samlat in och skickat på analys visat att de den mikrobiella påväxten inte var giftig.
– Det visades påväxt men inte giftig sådan, det visar samtliga av de preliminära resultat som samlats in från bland annat grusbädd men även organiskt material i läktare, säger Christine Brännvall (Fi), ordförande för kommunstyrelsens fritidsutskott.
Anledningen till att Kiruna kommun känner sig säkra med att återöppna anläggningen är att det finns en historik med synlig och luktande tillväxt som varit värre under sommaren men som minskat under vintermånaderna. Det ska alltså inte finnas risk för att tillväxten ska fortsätta att växa så länge det ligger is i ishallen. Men att återkommande stänga hallen på sommaren på grund av mögel inte ett hållbart alternativ.
– I likhet med många anläggningar i kommunen är underhållsskulden ganska stor och frågan som vi ställs inför är om det värt att göra renovering och underhåll, och i så fall i vilken omfattning, eller om det är bättre att flytta verksamheten. Sedan finns det ett affektionsvärde då hallen betytt mycket för isidrotten i Kiruna, säger Christine Brännvall.
En annan sak som påverkar möjligheten att ersätta den gamla hallen är kommunens dåliga ekonomiska situation. Kiruna kommun har ungefär 2,5 miljarder kronor i lån som är kopplat till samhällsomvandlingen. Från kommunens sida har man lyft till regeringen att kommuner som tvingats att göra stora satsningar kopplade till den stora industrisatsningen i Norrbotten och Västerbotten ska kunna få stöd från staten, men det har inte realiserats.
– Jag hade gärna lämnat över den uppgiften på andra men jag som förtroendevald fått ansvaret att vara en av de som måste sätta ned foten och göra prioriteringar. Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet när vi har ett budgetläge som är extremt ansträngt och kommer ha kännbara konsekvenser för de som bor i Kiruna under de kommande åren, samtidigt måste vi fortsätta att bibehålla Kiruna som en attraktiv plats att bo på. Det gör att vi måste ha en så stor utväxling som möjligt på de satsningar vi genomför, säger Christine Brännvall.