Intressenter sökes

Snöbolaget söker en intressent som kan ta över driften av Luossavaarabacken i Kiruna.Ett alternativ är att kommunen köper tillbaka backen.Det skulle kosta omkring 1,5 miljoner kronor.

Slalombacken på Luossvaara i Kiruna riskerar inte att öppnas alls den här säsongen. I dag träffas Kiruna kommun och Snöbolaget för att diskutera en lösning.FOTO: HANS STERNLUND

Slalombacken på Luossvaara i Kiruna riskerar inte att öppnas alls den här säsongen. I dag träffas Kiruna kommun och Snöbolaget för att diskutera en lösning.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-10-14 06:00
I dag träffas kommunledningen och Snöbolaget för första gången med anledning av förra veckans besked att Luossavaarabacken riskerar att inte öppnas alls den här säsongen.
Snöbolaget, en sammanslutning av företagare i olika branscher, tog över backen för fem år sedan och har gjort stora förluster på backen, framför allt de två senaste säsongerna.
Satsat eget kapital
Nu har bolaget slagit fast att man inte kommer att öppna backen förrän man har en långsiktig lösning.
- Vi har några intressenter, men vi har inte kommit desto längre i förhandlingarna. En annan möjlighet är att arrendera ut backen till Kiruna BK, säger Tommy Johansson, styrelseordförande i Snöbolaget.
Ytterligare ett alternativ är att Kiruna kommun köper tillbaka backen.
- Vi har gått in med eget kapital och det måste kommunen lösa in i så fall. Vi har i dagsläget inte full kontroll hur mycket det handlar om, men det är säkert 1,5 miljoner, säger Tommy Johansson.
Borde garderat sig
Kommunalrådet Lars Törnman (S) är förtegen om tankarna inför mötet som är inplanerat i eftermiddag.
- Vi har ingenting att säga nu. Vi måste ha den första dialogen först.
Gunnar Selberg i Centerpartiet, som för närvarande är i opposition i Kiruna, har desto fler synpunkter.
Han anser till att börja med att Kiruna kommun uppenbarligen har misslyckats med att skriva ett avtal där man inte har garderat sig mot eventuella förluster i backen.
- Vi satt själva med i kommunledningen när avtalet skrevs, även om jag själv inte var inblandad. Men man måste kunna förutsätta att tjänstemännen formulerar ett avtal där inte kommunen tar hela risken, säger han.
Nu ser han helst att backen övergår i föreningsdrift. I det fall en ny privat intressent ska ta över måste kommunen formulera avtalet så att det täcker alla eventualiteter.
Börja om från noll
I sista hand anser han att kommunen måste ta tillbaka backen, trots kostnaden. Alternativet kan bli betydligt värre.
- Snöbolaget har alla möjligheter att slakta bolaget och sälja ut snökanoner och pistmaskiner. Det skulle innebära att kommunen får börja om från noll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om