Innehållet är höljt i dunkel - "de förstår inte skaderiskerna"

Nätdrogerna har blivit vanligare i Kiruna enligt polisen. Samtidigt kommer det rapporter om att näthandlarna ljuger om vad drogerna innehåller. - Det är fullständigt livsfarligt, säger narkotikapolisen Niklas Skarin.

Det är svårt att veta vad nätdrogerna innehåller. En undersökning visar att endast en av tretton droger innehöll det som nätbutiken påstod att de skulle innehålla.FOTO: Bengt-Åke Persson

Det är svårt att veta vad nätdrogerna innehåller. En undersökning visar att endast en av tretton droger innehöll det som nätbutiken påstod att de skulle innehålla.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

KIRUNA2012-02-16 06:00

Flera hundra paket i veckan från företag som säljer nätdroger hämtades ut i Kiruna för ungefär ett år sedan. Men sedan dess har problemet eskalerat under hela 2011.

Polisen i Kiruna har jobbat hårt för att stävja användandet av nätdroger. De har bland annat tillsatt två tjänster inom narkotikapolisen.

I Vittangi samlades berörda till ett krismöte i början av januari. Där var provsvaren från ett 20-tal ungdomar positiva, de hade använt både lagliga och olagliga nätdroger.

Stora skaderisker
- I Vittangi har vi jobbat stenhårt, vi har tagit så många som det bara har gått. Samtidigt har vi jobbat parallellt i Kiruna. Nu har vi märkt att det lugnat ner sig lite, säger Niklas Skarin, narkotikapolis i Kiruna.

Trots det inträffade en allvarlig incident i början av februari där en ung kvinna fick åka ambulans till akuten efter att ha använt nätdrogen Haze. (Se separat artikel.)

Nu visar också en undersökning från Sveriges kriminaltekniska laboratorium och Karolinska sjukhuset i Huddinge att nätbutikernas innehållsförteckning inte stämmer överens med verkligheten.

Enligt SVT Rapport innehöll endast en av tretton droger det som angavs på internet. Sex av tretton innehöll dessutom substanser som är narkotikaklassade i Sverige och därmed olagliga.

Vanligast bland yngre
- De som använder nätdroger har inte förstått skaderiskerna, samtliga preparat är okontrollerade och skadeeffekterna är oklara. Vissa av preparaten har enorma skaderisker. Ungdomarna tänker inte på det, säger Niklas Skarin.

Enligt honom går användandet av nätdroger i Kiruna så långt ner i åldrarna som till elever på mellanstadiet och ända upp till 65-årsåldern. Men det är vanligast bland ungdomar.

I somras kom en ny lag som ger polisen rätt att beslagta en hälsofarlig vara, dit räknas nätdrogerna.

- Det är fullständigt livsfarligt. Det är viktigt att föräldrar och anhöriga hör av sig till polisen, det är bättre att sätta stopp för det så att det inte händer något allvarligt, säger Niklas Skarin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om