Inget fusk i gruvan

Byggföretaget NCC slår fast att det inte har förekommit något fusk med bergförstärkningen i nya huvudnivån i Kirunagruvan.Peter Falk i Gruvtolvan anser dock att LKAB borde ha gjort utredningen.- Man kan ju inte utreda sig själv, säger han.

Gruvklubbens ordförande, Peter Falk.

Gruvklubbens ordförande, Peter Falk.

Foto: anneli lundmark

KIRUNA2008-12-02 06:00
NCC arbetar på entreprenad för LKAB med att spränga ut bergrum och driva orter för den nya huvudnivån i Kirunagruvan.
I arbetsuppgifterna ingår också att säkra berget med bland annat bultar och sprutbetong.
Slog larm
Historien började med att en arbetsledare vid NCC slog larm om brister i det arbetet. Bland annat ska man ha betongförstärkt på vissa ställen utan att först ha skrotat, det vill säga brutit bort lösa bergblock.
NCC:s högsta ledning tog fasta på brevet och företagets arbetsmiljöansvarige, Lars-Gunnar Larsson, reste till Kiruna för ett genomföra en undersökning.
Fann inga brister
I går redovisades utredningen som bygger på intervjuer med projektledning, arbetsledare, skyddsombud samt alla NCC-anställda och underentreprenörer som arbetar med bergförstärkning.
Ingen har ansett att det finns brister i sättet att hantera arbetsmiljön och inga områden med bristande bergförstärkning har hittats.
- Oberoende experter samt LKAB:s bergmekaniker har varit med i arbetet. Dessutom har LKAB gjort en revision på det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Lars-Gunnar Larsson.
Förbättrar dialogen
De enda brister som har kommit fram handlar om den interna kommunikationen.
- Det finns en grogrund för frågeställningar som förvandlas till påståenden. Vi behöver förbättra dialogen mellan projektledningen och teamen, säger Lars-Gunnar Larsson.
Peter Falk, som är gruvklubbens ordförande inom Gruvtolvan, säger att han får frågor om bergförstärkningen varje dag. Han tror inte att det kommer tystna efter NCC:s utredning.
Stoppar snacket
- Deras utredning kan vara hur klockren som helst, men ska man få ett stopp på snacket måste LKAB stå bakom utredningen. Vi kommer att ställa det kravet, säger han.
Hans Engberg är LKAB:s projektchef för anläggandet av huvudnivån på 1 365 meter under jord.
- Om det är ett önskemål att vi tar en tydligare roll får vi överväga det. Men vi anser att NCC har genomfört utredningen på ett utmärkt sätt och enligt kontraktet har de ett stort mått av egenkontroll, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om