Det är en relativt mörk bild som målas upp vad gäller LKAB:s brist på ingenjörer. Enligt de samlade akademikerförbunden hos företaget handlar bristen på ingenjörer främst om en snävare lönepolitik från företagets sida.
– Många akademiker väljer att lämna LKAB. Man får högre lön om man byter arbetsgivare. Det är en ohållbar situation i längden, säger Johan Granberg, Sveriges ingenjörer.
Enligt ingenjörsfacket har den stagnerade löneutvecklingen för akademiker, bland annat ingenjörer lett till att man tappat viktig arbetskraft. En syn som delas av samtliga inom Akademikerföreningen och SACO-klubben i malmfälten med cirka 360 medlemmar.
– Man har tappat både i antal och kompetens. Under de sista tre åren upplever vi en stor skillnad jämfört med tidigare. Fortsätter det så här så kommer det inte att hålla. Det är en väldigt dålig utveckling, säger Johan Granberg.
Han ser flera sammanfallande orsaker till den negativa utvecklingen som sker. Under konjukturnedgångarna med fallande råvarupriser, under åren 2014-2015, låg varsel i luften. I slutändan visade sig att ingen behövde varslas, utan istället löste företaget den pressade situationen på världsmarknaden, via så kallade naturliga avgångar, pensionslösningar med mera. Men den tuffa perioden fick ändå en stor psykologisk effekt. Anställda började känna oro och såg sig om efter andra jobb.
– Vi tappade massor med kompetens. Det behövs både äldre ingenjörer med erfarenhet och djupa kunskaper som unga, nyutexaminerade, säger Granberg.
Samtidigt så har företagets lönepolitik ändrats enligt facken. Det märks i både löneförhandlingar mellan arbetsgivare och fack, samt i enskildas plånböcker.
– Idag ser vi ingen koppling mellan prestation och lön. Det är ett stort problem. Många vittnar om frustation när det handlar om just det här. Man känner att man presterat bra och ibland överträffat målen, men det syns inte på lönen. Så var det inte tidigare, säger Granberg.
Ingenjörerna är enligt honom en grupp av frontfigurer i LKAB:s strategiska effektiviseringsmål, mot ökad digitalisering och automatisering i större omfattning. Enligt facken måste LKAB öka sin attraktionskraft för att få personal som kan uppfylla de satta målen. Idag är målen för högt ställda i förhållande till kompetensen som finns.
– Vi, LKAB, kommer inte att klara av att genomföra de strategiska inriktningarna om löneutvecklingen fortsätter så här. Vi klarar inte heller av att vara konkurrenskraftiga globalt sett om vi inte satsar på de strategiska mål som är uppsatta. Till det behövs ingenjörer och andra akademiker i företaget. Tyvärr flyr de LKAB idag, säger Johan Granberg.