Anledningen till osäkerheten är att det inte finns någon lagstiftning som reglerar vad som sker med just bostadsrätter. Att till exempel villaägare ska få marknadsvärde plus 25 % regleras i expropriationslagen, men det gäller alltså inte enskilda bostadsrätter i dagsläget.
Oklart läge
Riksbyggen är en ekonomisk förening som förvaltar flera av de hus som kommer påverkas först av stadsomvandlingen i Kiruna. Det rör sig i första hand om fyra bostadsrättsföreningar på nedre Norrmalm.
Sten-Åke Karlsson var tidigare VD för Riksbyggen och leder nu en grupp som företräder deras bostadsrättsföreningar och boende gentemot LKAB.
- Det har aldrig varit någon liknande situation där bostadsrättsföreningar varit tvungna lösas in. Det är inte klart hur man ska hantera det, och det är just det vi håller på att reda ut, säger Sten-Åke Karlsson.
Ersättningsprinciper
Några förhandlingar med LKAB är det inte tal om ännu, snarare ett informationsutbyte.
Från gruvföretagets sida arbetar man, enligt Stefan Hämäläinen, med att ta fram ersättningsprinciper för bostadsrättsföreningar.
- Vi är medvetna om problemen. Underlaget vi jobbar med nu ska kunna svara på hur ett erbjudande ska kunna se ut. Det är en dialog med föreningen, styrelsen och de enskilda bostadsrättsinnehavarna, säger Stefan Hämäläinen.
Han ger klara besked på en punkt. LKAB kommer inte att köpa bostadsrätter av enskilda ägare.
¬- Juridiskt sett kan vi inte, och vi är inte heller beredda till, att köpa enskilda bostadsrätter, säger Stefan Hämäläinen.
Attraktiv mark
I dagarna har en delegation från Riksbyggen, med bland andra just Sten-Åke Karlsson, en jurist och områdeschefen Rolf Skär, varit i Kiruna för att träffa företrädare från LKAB och de berörda föreningarnas styrelseledamöter.
- De boende är så klart oroliga, det är en stor sak både för dem som individer och sedan är det många som funderar på hur det ska gå med föreningen. En annan viktig fråga är vad som kommer hända med marknadsvärdet på deras lägenheter fram till den dagen de ska säljas, säger Sten-Åke Karlsson.
I takt med att planerna för nya Kiruna blir mer konkreta blir det allt mer bråttom för Riksbyggen att nå en lösning. Anledningen är att man vill bygga ersättningshusen på ett lika attraktivt läge som idag.
- Ett problem vi ser är att om man inte löser det i god tid så kommer attraktiv mark hinna tas av andra. Våra föreningar idag ligger väldigt centralt och nära service. Ju längre man skjuter på det här med inlösen, desto mindre mark finns tillgänglig i attraktivt läge, säger Rolf Skär.
Inte bråttom att tömma
Det är en beskrivning som Stefan Hämäläinen håller med om.
- I så måtto är det bråttom. Det är inte primärt bråttom att tömma områdena, utan snarare att komma fram till en överenskommelse och hitta nya platser att bygga på, säger Stefan Hämäläinen.
Sten-Åke Karlsson tror att lagstiftningen kommer måsta ändras så att även bostadsrättsföreningar tas in under expropriationslagen.
- Det här får nog den konsekvensen till slut att man måste se över lagen. Men man måste ju ha praxis också. Det här kan lösas i överenskommelse eller tvist, och oavsett hur det blir så kommer man nog måsta se över lagstiftningen, säger Sten-Åke Karlsson.
Bostads- och civilminister Stefan Attefall, själv med rötterna i Kiruna, säger till NSD att frågan lyfts i möten med Malmfältsgruppen.
– Vi borrar i det. Kommunerna har lyft frågan och tjänstemännen tittar nu närmare på detta. Vad slutsatsen kommer att vara kan jag inte svara på idag, säger Stefan Attefall.