Polisen brukar närvara vid Rautaspremiären och gjorde det även i år.
Läs mer: "Här får man alltid fisk"
Mest tid går åt till förebyggande arbete berättar Fredrik Sundin.
– Vi åker runt, pratar med folk och visar att vi finns här. Det lugnar ju ner mycket. Vad jag förstått har det tidigare år varit ganska mycket onykter körning, säger han.
Nu är det emellertid ovanligt att någon kör skoter onykter vid Rautasjaure. Enligt Fredrik Sundin har skoterförare generellt bra koll på vad man får och inte får göra.
Det nya hjälmkravet har också respekterats.
– Jag tänker att när folk ser att andra har hjälmar då vill man själv inte köra utan hjälm. De har ganska bra koll på varandra, säger Fredrik Sundin.
Ingen har fått någon hjälmbot under helgen.
– Vi har möjlighet att skriva ett ordningsföreläggande, att man skriver ut böter på plats. Men det är inte fastställt något belopp än just för skoterhjälmar. Det man får göra i sådana fall är att man skriver en rapport till åklagaren som utfärdar böter.
Särskilt många hjälmböter verkar inte ha utfärdats i länet över huvud taget. Det enda Fredrik Sundin känner till om saken är att polisen i Luleå ska ha utfärdat ett par stycken.
NSD pratar med folk om saken och alla säger att kravet är bra. Men några upplever att informationen kom för snabbt inpå årsskiftet och har känslan att det hela inte är ordentligt genomtänkt.
Dessutom finns invändningar mot vilken typ av hjälm man måste ha.
Förenklat handlar det om att hjälmarna är tunga och de godkända hjälmar som har en lägre vikt är dyra.
– En vettig hjälm kan kosta runt 4000 - 5000 kronor, säger Johan Hedemalm, vid Vinterstadens skoter- och fritidsförening.
Storleken och tyngden kan också göra att man ser sämre i sidled och bakåt. Och eftersom man inte kan ha hörselkåpor blir ljudnivån högre.
– Åker du i skogen och leker är det självklart att du ska ha hjälm. Men inte när du drar arkar eller pulka och kör i 30 knyck, då ser man inte, säger Johan Niemi.