Inga överraskningar

LKAB:s nya prognoser för deformationernas utbredning mot Kiruna bjuder inte på några stora överraskningar.- Det är ett kvitto på att vi har väldigt duktiga bergmekaniker, säger Anders Furbeck vid LKAB.

De nya prognoserna för gruvans deformationer i Kiruna gäller för årtalen 2013, 2018 och 2023. <_Bildtext Fotobyline>FOTO: LKAB</_Bildtext Fotobyline>

De nya prognoserna för gruvans deformationer i Kiruna gäller för årtalen 2013, 2018 och 2023. <_Bildtext Fotobyline>FOTO: LKAB</_Bildtext Fotobyline>

Foto: LKAB

KIRUNA2010-11-26 06:00
Den förra prognosen kom 2007 och visade att deformationerna mot Kiruna centrum går snabbare än vad man hade trott tre år tidigare.
Skillnaden berodde till stor del på att man planerar att bryta malmen i Kirunagruvan i en snabbare takt.
De nya prognoserna följer linjerna från 2007 med bara någon liten avvikelse.
- Det ligger till exempel helt i linje med det avtal för Gruvstadsparken vi håller på att förhandla fram med Kiruna kommun. Det är ett område som ska leva fram till år 2018, säger Anders Furbeck, direktör med ansvar för samhällsomvandlingen.
Fördjupade kunskaper
De nya prognoserna bygger på fördjupade kunskaper om hur malmkroppen och berggrunden ser ut och på hur planerna att bryta malmen ligger för de kommande åren.
Även mätningarna för hur deformationerna har spridit sig hittills spelar roll för hur man tror att de kommer att fortsätta röra sig in mot samhället.
De nya prognoserna blev offentliga i går och visar bland annat att:
År 2013 påverkas järnvägen, väg E10, Hjalmar Lundbohmsgården, Bolagshotellet och tangerar yttersta Ullspiran.
År 2018 når deformationerna till Hjalmar Lundbohmsvägen på en punkt mitt emot "gula raden" och påverkar hela Ullspiran, bostadsområdet på Gruvfogdegatan, järnvägsstationen och nya brandstationen.
År 2023 går linjen rakt genom Järnvägsparken, tangerar biblioteket, Hjalmar Lundbohmsskolan och Bolagsskolan.
Värsta-scenario
Prognoserna kommer knappast som någon obehaglig överraskning för kommunens planeringsansvariga.
Till exempel ser det inte ut att vara någon fara för Stadshuset förrän mellan 2018 och 2023.
Det finns därmed goda utsikter till att så småningom kunna flytta ut från det befintliga Stadshuset till en nyuppförd byggnad i det nya Kiruna.
Kommunen planerar samtidigt utifrån ett värsta-scenario där Stadshuset måste utrymmas redan 2013 och i så fall inrymmas i tillfälliga lokaler.
Prognosen stämmer också med planering för tömningen av första etappen av bostadsområdet Ullspiran.
- Vårt mål är att med hjälp av prognoserna öka framförhållningen ännu mer, säger Göran Olovsson, ansvarig för samhällsomvandlingen i Kiruna till LKAB:s tidning Framtid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om