Inga nya pengar - trots lagskärpning

Trots att skollagen skärps avseende nyanlända elevers utbildning drar kultur- och utbildningsnämnden tillbaka sitt äskande om ytterligare 4 miljoner kronor.

NYA ARBETSSÄTT. Utbildning och stöd till nyanlända elever på deras modersmål kanske kan ske via videoteknik i större utsträckning framöver.

NYA ARBETSSÄTT. Utbildning och stöd till nyanlända elever på deras modersmål kanske kan ske via videoteknik i större utsträckning framöver.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2015-10-25 09:48

– Vi har ännu ingen klar bild av det faktiska behovet av mer resurser, antalet elever går upp och ned och vi vet inte vilka språkgrupper eleverna tillhör. Strykningen behöver inte betyda något negativt i dagsläget, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S).

För en tid sedan skrev NSD om de förestående förändringarna i skollagen som bland annat syftar till att nyanlända elever snabbare ska integreras i den vanliga skolan.

Läs mer: "Skärpta regler för nyanlända elevers utbildning"

Såväl Skolverket som personal vid Bolagskolan - där förberedelseklasserna i Kiruna kommun håller till - höll fram ett ökat behov av att rekrytera flerspråkig skolpersonal som en konsekvens av lagändringarna.

Pedagogerna ska på ett mer djuplodande sätt kartläggninga elevernas kunskaper och följa kunskapsutvecklingen noggrannare, vilket lär ta en hel del av deras tid i anspråk.

Dessutom lär eleverna behöva fortsatt stöd på sina respektive modersmål av personal även efter att de börjat i den vanliga skolan.

Läs mer: "Staten borde ta sitt ansvar"

Efter att kommunstyrelsen bett alla nämnder vara restriktiva med sina budgetäskanden strök Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott äskandet om ytterligare fyra miljoner kronor för nyanlända elevers lärande.

Nämndsordförande Roger Suup tror inte att behovet av nyrekryteringar av flerspråkig skolpersonal behöver bli så stort.

Han ser en stor potential i att använda videoteknik för att tillhandahålla undervisning och stöd på elevernas modersmål.

– Många kommuner i länet har oerhört svårt att finna rätt kompetens. Jag tror att det är nödvändigt att vi samarbetar mer med andra och att det går att få till bra lösningar, för den tekniska utrustningen finns, säger han.

Men kan utbildning och stöd via videolänk ersätta personal i klassrummen?

– Det avgörande är att eleverna får undervisning på sitt eget språk, inte om det finns pedagoger i klassrummen eller om de är närvarande via länk. Jag tror att formen är mindre viktig och distansutbildning fungerar alldeles utmärkt, säger Roger Suup.

Han tror också att det är klokt att se över arbetssätt och exempelvis organisationen av de flerspråkiga lärare som arbetar på flera av kommunens skolor. Även här kan kanske videoteknik nyttjas bättre.

– Det viktiga är att flytta kunskap, inte personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om