Inga efter Baer

Det mesta tyder på att Sametinget får sin första kvinnliga styrelseordförande.Den slutsatsen kan dras av det preliminära valresultatet.- Inget är klart ännu, säger Ingrid Inga, ordförande för Samelandspartiet.

Lars-Anders Baer.

Lars-Anders Baer.

Foto: LINA NORBERG JUUSO

KIRUNA2009-05-27 06:00
Det preliminära valresultatet för Sametinget är klart och där bjuds det inte på några större sensationer.
Jakt- och fiskesamerna får sju mandat (1069 röster), vilket innebär att partiet fortfarande är störst, trots att man tappar två mandat. Partiledaren Håkan Jonsson har stora förhoppningar om att hans parti kan ta en plats i styrelsen.
- Jag är jättenöjd. Vi har backat, men det var väntat eftersom vi haft avhoppare till Landspartiet svenska samer, säger Håkan Jonsson.
"Ganska nöjd"
Den styrande alliansen - Samelandspartiet, Samerna, Min Geaidnu och Skogssamerna - har dock kvar majoriteten med 17 av 31 mandat.
Samelandspartiet backar visserligen från åtta till sex mandat (908 röster), men är fortsatt näst största parti i Sametinget.
- Jag är ganska nöjd, även om jag naturligtvis hade önskat ett bättre resultat. Men det är alltid svårare att lyckas i ett val när man suttit i en politisk ledning under en längre tid, säger Ingrid Inga, Samelandspartiets partiledare.
Den nuvarande styrelseordföranden i Sametinget, Lars-Anders Baer från Samelandspartiet, lämnar över ordförandeklubban i slutet av augusti. Vem som blir ny ordförande är inte klart.
Ingrid Inga sitter dock bra till för den posten. Om den nuvarande alliansen håller, vill säga.
Försiktig
Själv är hon däremot försiktig och vill inte gå händelserna i förväg.
- Skulle vi hamna i den situationen, så är partiet berett att ta på sig styrelseuppdraget. Men det återstår mycket jobb innan vi är där. Vi ska sätta oss ner och diskutera kommande strategier och vilka partier vi vill samarbeta med, säger Ingrid Inga.
- Vi kan ju till och med hamna i opposition. Det vet vi inget om, säger Ingrid Inga.
En förändring är att Sametinget utökas med två partier - Landspartiet svenska samer och Almbut. Därmed är det åtta partier i Sametinget.
Av 7 812 personer i röstlängden, röstade 4 887 personer vilket gör att valdeltagandet hamnade på drygt 62 procent. Drygt 260 av rösterna underkändes.
Fakta Valresultatet
(valresultatet från 2005 inom parentes)
Jakt- och fiskesamerna, 7 mandat (9)
Samelandspartiet, 6 mandat (8)
Samerna, 5 mandat (4)
Guovssonásti, 4 mandat (3)
Min Geaidnu, 3 mandat (3)
Skogssamerna, 3 mandat (4)
Landspartiet svenska samer, 2 mandat (ny)
Albmut, 1 mandat (ny)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om