Inga efter Baer - ledarskifte i sameparti

KIRUNA. Lars-Anders Baer slutar som ordförande för samelandspartiet.Han sitter dock kvar som styrelseordförande för sametinget fram till valet nästa år.

...av Ingrid Inga.

...av Ingrid Inga.

Foto: Jessica Rosengren

Kiruna2008-08-26 06:00
Beslutet togs på samelandspartiets extrastämma i Jokkmokk i lördags. Lars-Anders Baer ersätts av partiets vice ordförande, Ingrid Inga, som arbetar som utredare vid Jokkmokks kommun.
Samelandspartiet är sametingets största parti och chansen är alltså stor att det blir en kvinnlig styrelseordförande efter nästa val. Sametinget har redan en kvinnlig ordförande i form av Sylvia Simma.
Positionsbytet inom partiet var i linje med Baers strategi.
- För min del är det viktiga att vinna valet och vi ville att folk ska hinna bekanta sig med den nya partiledaren i god tid.
Förnyelse
Han anser också att man behöver manifestera partiets ambitioner att förnya sig. Samelandspartiet ska inte göra om socialdemokraternas misstag att låta partiledaren sitta kvar för länge.
- Inga likheter i övrigt mellan mig och Göran Persson. Men jag konstaterar att halveringstiden har blivit kortare för politiker. Folk tröttnar fortare på oss, säger han.
Baer har snart suttit två mandatperioder och under hans tid har det blivit betydligt lugnare i sametinget.
Han tror att det till stor del beror på att det har tagit tid för den samiska politiken att hitta sina former. Dessutom finns det en rad inbyggda faktorer som har inverkat.
Småtråkiga
Bland annat gör de nya reglerna det svårare för små partier att komma in.
- I början var det 13 partier och då var det svårt att hitta breda uppgörelser. Nu är det sex partier, varav fyra bildar en stark majoritet. Det är klart att man kan jobba mer konstruktivt då.
Han tillägger:
- Vi har levt med myten att det fortfarande är bråkigt i sametinget. Sanningen är att vi nästan har blivit lite småtråkiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om