Samarbete mellan några av Sveriges absoluta industrijättar är en ambitiös satsning – resultatet ska bli en ny världsstandard för underjordsgruvor. Satsningen har döpts till Sustainable Underground Mining, SUM, vilket på svenska blir ungefär "hållbar gruvbrytning under jord". Initiativet har tagits av LKAB som inom en snar framtid har en hägrande beslutet om ny huvudnivå eller inte, något som vd Jan Moström flaggat för måste ske i mitten av 2020-talet och därför har man en målsättning att ha ett ramverk klart för framtidens gruva redan 2022.
Kan man säga att utkomsten av satsningen är vital för beslutet om ny huvudnivå?
– Ja, det vill jag nog säga. Är det så att vi inte kan utveckla något som ersätter sättet vi bygger huvudnivåer idag, då har vi oerhörda problem. Vi kan inte kopiera de lösningar vi har i dag en andra eller tredje gång, säger Jan Moström.
– En del kanske känner att 2022 är långt borta, men tvärtom är det mer än reptilsnabbt. Därför har vi krokat arm och sagt, det är inte frågan "om" utan att vi "ska" vara klara någon gång under 2022 med de ingående bitarna för att sätta ihop till ett beslutsunderlag för ny huvudnivå, sade Jan Moström på en gemensam presskonferens med övriga samarbetspartners.
Där närvarande också näringsminister Mikael Damberg (S) som lyfte fram vikten av att man sticker ut hakan och siktar mot ny världsstandard.
– I framtiden ser vi att beroendet av mineralnäringen blir allt mer utmanade. Att då kunna bryta på ett hållbart och säkert sätt, med så lite koldioxidavtryck som möjligt kommer att bli en stark konkurrensfördel för svensk industri och svenska jobb.
Den framtida gruvan ska vara så autonom som möjligt, den nuvarande till största del dieseldrivna fordonsflottan ska ersättas med eldrivna fordon, dessutom ska systemen i så stor utsträckning som möjligt bli digitala. Initialt satsar LKAB två miljarder kronor, enligt Dagens Industri, och förutom en virtuell testgruva siktar man på att anlägga en testbädd i Kirunagruvan samt eventuellt ett test av transportlösningar i Malmberget. På frågan om framtidens gruva kommer att ge fler eller färre arbetstillfällen svarar Jan Moström så här:
– Ambitionen är att, i produktionen ska det bli färre arbetstillfällen, men förhoppningen är att vi ska kunna öka volymen så att vi kommer att ha ungefär samma numerärer som idag.
Det vill säga, de självkörande gruvfordonen ska ta över de riskfyllda jobben djupt nere i gruvan medan personal kan fjärrstyra dessa. Men eftersom de fjärrstyrda fordonen i teorin kan gå dygnet runt så ska det öka produktionsvolymen så pass att man ändå kan bibehålla ungefär samma mängd jobb.
– Men vi är ganska övertygade om att kompetenserna kommer att förändras, vi kommer inte att jobba på ett likartat sätt, men vi vet inte vilken omfattning det får idag.