Indien nästa när drömmen blir verklighet

Andreas Aston berättar om flytten från Knivsta utanför Uppsala till Haapakylä utanför Övertorneå.

Andreas Aston berättar om flytten från Knivsta utanför Uppsala till Haapakylä utanför Övertorneå.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kiruna2011-04-04 06:00

Andreas Astons pappa är född i Övertorneå och Andreas, i dag 24 år, lärde sig att älska vintern och snön under sina besök i Tornedalen. Så när han skulle välja gymnasieutbildning blev det fordonsprogrammet i Övertorneå. Han hade nämligen också ett stort bilintresse.

- Jag fick bo hos min farbror i Haapakylä, precis utanför Övertorneå. I klassen på Utbildning nord var vi bara sex elever. Vi fick mycket hjälp av lärarna. Det var väldigt bra förutsättningar.

- På fritiden åkte jag snowboard
i Pullinki tillsammans med skolkompisar, säger han.

Praktiskt program
Han beskriver fordonsprogrammet som ett mycket praktiskt inriktat program: De allmänna ämnena matematik, svenska och engelska innebar i stor utsträckning en repetition av högstadiets kurser. Fordonsämnena innebar först teori och sedan att omsätta de teoretiska kunskaperna i praktiken.

Andreas Aston valde inriktningen lastbilsmekaniker.

- Hälften av eleverna inriktade sig på personbilar och den andra hälften på lastbilar.

Har avancerat
Han var på arbetsplatsförlagd praktik i sammanlagt tre perioder under den treåriga utbildningen. Först på Mercedes i Stockholm där hans bror är lastbilsmekaniker, sedan på Scania i Uppsala och till sist på Bil & traktor i Luleå.

2005 gick han ut fordonsprogrammet.

Hösten 2006 fick han jobb hos Müllers, som säljer Scanias lastbilar, och har sedan varit kvar i företaget.

Han har jobbat på tre olika orter - Piteå, Kiruna och Luleå - och har avancerat från mekaniker till kundmottagare och arbetsledare för mekaniker.

- Jag har varit verkstadsansvarig och kundmottagare, men också skruvat själv. Vi har varit två arbetsledare på tolv mekaniker, säger han om uppgiften på senaste arbetsplatsen - den nybyggda Scania-anläggningen på Storheden
i Luleå.

Till Indien
Nu tar han ut semester och ska sedan vara tjänstledig i två år för utlandstjänst.

Till att börja med blir det i Indien. Sedan väntar andra länder.

När NSD träffar honom är han på väg till Scania i Södertälje för en hälsoundersökning och för att träffa de andra som ska arbeta utomlands.

- Jag ska vara tekniker åt Scania som har en importör i Indien och säljer lastbilar till gruvor. Det finns sammanlagt tio gruvor med Scania-lastbilar
i landet och det behövs tekniker. Vi är fyra som ska åka samtidigt, två svenskar och två engelsmän. Där finns sedan tidigare tre svenska och tre engelska tekniker, säger Andreas Aston.

En livsdröm
Det är en livslång dröm om att få jobba utomlands som går i uppfyllelse.

- Det var min chef i Kiruna som tipsade om att jag kunde söka. Jag skickade mitt cv och fick sedan komma på intervju. På den vägen är det.

- Jag vill se och uppleva nya kulturer. Det är ett äventyr som väntar. När jag får en sådan chans så måste jag ta den. Annars lär den inte komma igen, säger han.

Han ska vara arbetsledare för indiska mekaniker.

- Importören har inhemska mekaniker och jag och de andra teknikerna ska hjälpa dem, säger han.

Inte nervös
Meningen är att Andreas Aston efter att ha blivit upplärd i Indien ska fortsätta till uppdrag i andra länder som har Scania-lastbilar i sina gruvor.

- Jag ska stanna i Indien i fem-sex månader är det tänkt. Sedan ska jag vidare.

Han är inte nervös inför uppgifterna.

- Jag är trygg inom Scania och kan lastbilar så pass bra att det inte borde bli problem och jag klarar mig hyfsat på engelska. Intervjun i Södertälje var delvis på engelska.

- Det enda som jag kan vara lite nervös för är att inte ha något fast boende utan bara en resväska och hotellrum, säger han.

Rak och ärlig
Sin ledarstil beskriver Andreas Aston så här:

- Jag är framförallt rak och ärlig, och jag ger positiv och negativ kritik. Många ledare är duktiga på att skälla när något är dåligt medan de inte säger något när det går bra.

Inför utlandsuppdraget har han sagt upp den lägenhet han har i Notviken.

Han säger nöjt:

- Scania magasinerar alla mina grejer. En budfirma ska komma och hämta allt.

Andreas Aston kan konstatera att det var ett bra val han gjorde när han bestämde sig för fordonsprogrammet på Utbildning nord i Övertorneå.

- Med tanke på hur svårt det egentligen är att välja när man bara är 15 år så blev det väldigt lyckat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om