I NSD har gruvfrågan fått stor plats den senaste tiden. I serien "Gruva - på gott och ont" har ja ställts mot nej, fördelar mot nackdelar. Ikväll är det dags att ta frågan ett steg till, då debatten om det som kallas ödesfrågan för Norrbotten äger rum på Folkets Hus i Kiruna. Moderatorer för kvällen är Jessica Rosengren och Lina Norberg Juuso, båda reportrar på NSD som skrivit mycket om just gruvfrågan. Jessica Rosengren bevakar Jokkmokk i sitt dagliga arbete och mycket har under den senaste tiden rört konflikten om den tänkta gruvan i Kallak. Hon säger att kvällens debatt är viktig just för att den sätter fokus på den övergripande frågan "vem har rätt till marken?".
– Det är en fråga som har blivit het den senaste tiden, inte minst i och med Kallak. Vi känner att det är viktigt att NSD också är med och försöker lyfta frågan ett steg till. Hur tar vi ansvar så att det fungerar framöver? Hur kan man mötas? Ska man sitta på varsin ände och säga "så här vill vi ha det" eller ska man kompromissa? Hur tänker de olika parterna om framtiden? Vi vill få igång en konstruktiv diskussion, säger hon.
Kommer ta debatten vidare
Engagemanget kring gruvserien har varit stor och viljan att komma på debatten likaså. Förutom synpunkter på Sveriges mineralstrategi i stort och frågan om rennäringen vs gruvnäringen har många också tagit upp LKAB och deras ansvar när det gäller samhällsomvandlingarna. Frågorna kommer med andra ord bli många under kvällen.
– Vi hoppas att det blir bra frågor från allmänheten för de är en stor del av debatten. Folk i publiken har enorm kunskap, de är berörda och har tänkt tankar utifrån det. Det här är en chans att få ställa just de frågorna till personer i panelen som har ansvar på olika sätt. Och när debattkvällen är slut ska vi ta detta vidare, säger Jessica Rosengren.
På vilket sätt kommer NSD ta frågan vidare efter debattkvällen?
– Vi på NSD kommer få mer input i vilka frågor som är viktiga. Vi skriver ner de frågor som inte hinner besvaras och ser till att de får ett svar i NSD. På vilket sätt vet vi inte än men de kommer tas med i vår bevakning framöver, säger hon.