"Idag kräver campinggäster lite mer"

Campingsektorn i Sverige blir allt starkare. I Norrbotten är Camp Ripan det bolag som gått allra bäst ekonomiskt enligt nya branschsiffror. "Sommartid är det i princip alltid fullbokat på campingen", säger Frida Lind-Oja, marknadschef på Camp Ripan.

POPULÄRT SPA. Camp Ripans spa, som stod klart 2013, är populärt bland anläggningens besökare - även bland campinggästerna, berättar Frida Lind-Oja. "Man vill kunna äta gott och uppleva mer. Man har lite högre krav helt enkelt", säger hon.

POPULÄRT SPA. Camp Ripans spa, som stod klart 2013, är populärt bland anläggningens besökare - även bland campinggästerna, berättar Frida Lind-Oja. "Man vill kunna äta gott och uppleva mer. Man har lite högre krav helt enkelt", säger hon.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-09-09 17:18

Förra året var ett rekordår för campingsektorn i Sverige. Branschorganisationen Svensk Camping, SCR, uppskattade antalet gästnätter på campinganläggningarna till 15,5 miljoner och mycket pekar på utvecklingen hållit i sig även under detta år. En färsk sammanställning av branschsiffror från kreditupplysningsbolaget UC visar att Camp Ripan är det bolag som går allra bäst i länet.

Enligt Martin Juhos, kommunikationschef på SCR, finns olika anledningar till att campingsektorn går bra.

– En faktor är att många anläggningar breddat sig, byggt fler och bättre stugor, utvecklat sin service och satsat på att erbjuda fler aktiviteter. Det gör att man når nya typer av gäster, man kan ha öppet längre och är mindre känslig för vädret, säger han.

Anläggningar som har öppet vintertid har också sett en bra ökning på senare år, berättar Martin Juhos.

I det här sammanhanget ligger Camp Ripan i framkant. Anläggningen är stor och majoriteten av gästerna är inte campinggäster. Vintern är Camp Ripans bästa säsong och de prioriterade marknaderna - Sverige undantaget - är Japan, England och Tyskland.

Så var det inte 2002 när familjen Lind tog över anläggningen - då var Ripan mer av en klassisk campinganläggning där sommaren var högsäsong, berättar Frida Lind-Oja.

– Vårt fokus var att utveckla vintersäsongen. På den tiden saknades en sådan här anläggning i Kiruna. Nu är vi en upplevelseanläggning som säljer en helhet. Vi har boende, konferens, restaurang, aktiviteter och möjlighet till avkoppling i vårt Aurora spa, säger hon.

I dagsläget har Camp Ripan 90 hotellstugor och lika många platser för husvagnar. Och även om campinggästerna inte längre är Camp Ripans viktigaste kundgrupp efterfrågar även de god service och möjlighet till olika aktiviteter i anslutning till anläggningen, berättar Frida Lind-Oja.

De flesta campinggäster som besöker Camp Ripan är norrmän som är på väg ner mot kusten.

– Idag kräver de lite mer, man vill kunna äta gott och uppleva mer. Man har lite högre krav helt enkelt, säger hon.

Martin Juhos på SCR bekräftar att Norrbotten är ett starkt campinglän. En sådan utveckling förutsätter att kommunerna är med på tåget. Sådant som kan hindra campinganläggningar från att växa och utveckla sina verksamheter är ofta villkor från kommunerna, till exempel vad gäller arrendeavtal, berättar Martin Juhos. Med långa avtal vågar fler bygga ut och utveckla verksamheten.

Frida Lind-Oja upplever inte att Kiruna kommun varit svår att ha att göra med. Camp Ripan äger marken och har därför goda utvecklingsmöjligheter.

– Den känsla jag har är att vår kommun idag mer och mer ser turistnäringen som en viktig näring, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om