Ica Lapporten sköntaxeras för oredovisade miljoner

Skatteverket granskade Ica Lapporten i Abisko och fann 4,7 miljoner kronor i oredovisade intäkter. Ägarna överklagar och tar skatteexperter till hjälp.- Om inte beslutet ändras går ägarna i konkurs, skriver Skattehusets jurist Jan-Åke Jernhem.

Ica Lapportens affärer granskades av Skatteverket, som fann oredovisade provisioner från Systembolaget och oredovisade butiksintäkter. Nu ska tvisten avgöras i länsrätten. FOTO: LINDA GRAPE

Ica Lapportens affärer granskades av Skatteverket, som fann oredovisade provisioner från Systembolaget och oredovisade butiksintäkter. Nu ska tvisten avgöras i länsrätten. FOTO: LINDA GRAPE

Foto: LINDA GRAPE

KIRUNA2009-12-10 06:00
Det var när Skatteverket granskade framgångsrika gränshandelsföretaget Ica Lapporten för beskattningsåren 2002-2004, som granskarna fann brister i bokföringen.
Det gällde dels intäkter för butikens provisioner för utlämning av Systembolagets alkoholdrycker, men också andra intäkter i butiken som granskarna fann inte hade redovisats.
Beskattningsbar lön
För åren 2002-2004 hade alkohol lämnats ut för sammanlagt 176 601 kronor, men utan att det hamnade i bolagets bokföring. Lapportens AB:s ägare förklarade detta med att pengarna "bankats" direkt till Systembolagets konto.
Skatteverket ansåg därför att provisionerna gått direkt ner i ägarnas fickor och att det därför skulle bli en beskattningsbar lön och som dessutom leder till moms och sociala avgifter.
Påsken 2005 utbröt brand i en kassa i butiken. Filerna från kassasystemets åtta kassor förstördes och historiska värden för två räkenskapsår försvann. Ingen säkerhetskopiering hade skett.
Skatteverket fann också andra brister i kassahanteringen och konstaterade att ingen bättring skett efter tidigare påtalanden från en revisor.
Katastrofala följder
Det ledde till att Skatteverket beslutade om en skönsmässig uppskrivning av företagets försäljning och att det ska räknas som extra löneuttag på 5,4 miljoner kronor för de båda ägarna.
Ägarna av Lapporten AB har begärt omprövning av beslutet, men det har avvisats av Skatteverket. Tvisten går därför till länsrätten för ett avgörande.
Bolagets ägare har anlitat Skattehuset i Göteborg för att föra deras talan. Juristen Jan-Åke Jernhem beskriver hur Skatteverkets beslut får katastrofala följder för de inblandade.
- De har inte undanhållit medel som de nu blir beskattade för. Det är ett klart övergrepp, skriver han i en 21-sidig inlaga till länsrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om