I Kiruna diskuteras framtidens hälsa

Runt 200 beslutsfattare från hela världen samlas just nu i Kiruna. Konferensen diskuterar e-hälsa, hur IT kan förbättra och förenkla vården. Årets tema är den medskapande patienten. I framtidens vårdsystem ska patienter ha mer inflytande och kontroll över sin hälsa.

Agneta Granström, folkhälsoråd i Norrbottens läns landsting menar att e-hälsa är framtidens vård.

Agneta Granström, folkhälsoråd i Norrbottens läns landsting menar att e-hälsa är framtidens vård.

Foto: Håkan Öberg

Kiruna2014-02-04 19:27

I Sverige är konceptet e-hälsa på flera sätt redan integrerat i vårdcentraler och sjukhus. Det behöver inte finnas en röntgenläkare vid den klinik som fotograferar dig utan läkaren lika gärna sitta nere i Stockholm. Det nya som diskuteras är att få in e-hälsa på patientsidan.

– I dagens läge finns det ungefär 13 000 vårdappar till mobiltelefoner. Det vi måste göra är att skapa en egen med säkerställd information så att befolkningen vet vilken de kan använda. Sen måste vi informera folket i länet om hur man kan använda det här. Det blir mycket utbildning men tänk på när vi började betala räkningar på internet. Det här kommer bli samma omställning, säger Agneta Granström, folkhälsoråd i Norrbottens läns landsting.

Stärker patienternas makt

Fördelarna blir att man i många fall undviker kostnader och resor när det gäller mindre allvarliga saker. Råd och vård kommer bli lättare att ge över distans i glesbefolkade områden. Dessutom ska det stärka patientens möjligheter att ta egna beslut runt sin vård. Agneta menar dock att det inte kommer ställas krav på att lära sig den nya tekniken.

– För de som inte kan använda internet eller bara inte vill använda internet så ska det alltid finnas lösningar, precis som att du fortfarande kan gå in på banken och betala räkningar. Men det här är framtidens sjukvård, det är jag helt säker på, säger Agneta Granström.

Förebilden Estland

Estland är det land som är högst rankat i världen när det gäller e-hälsa. Därför var det passande att den första talaren var Toomas Hendrik Ilves, Estlands president. Hans vision är att bygga ett system där man på ett lättare sätt kan förutse hälsoproblem med så kallat "big data", informationssamling.

Toomas Ilves tar ett exempel där ett privat företag i USA samlat information om gravida kvinnors köpvanor. Till slut kunde de se ifall en kvinna var gravid baserat på vad för saker hon köpt med sitt kreditkort.

På samma sätt ska vården ha en databas med data från miljontals människor som gör det enklare för dem att förutse komplikationer beroende på om du röker, vad du äter ,hur mycket du tränar och hundratals andra faktorer.

Första steget

Han menar att det första steget i att skapa ett fungerande system är att patienterna måste äga sin egen hälsoinformation och ha kontroll över den, inte som i dagens Sverige där patienter inte får läsa sina egna journaler. Han tog också upp säkerheten runt digital information som måste stärkas. Allt ska krypteras.

– Vi måste kunna garantera informationens säkerhet. Det är en särskilt angelägen fråga efter Edward Snowdens avslöjanden om NSA förra året, säger Toomas Ilves.

I Estland använder man kryptering som inte kommer gå att knäcka på 20 år. Där röstar till och med en fjärdedel av befolkningen på internet. När NSD frågar vad som skulle krävas för att Sverige ska införa ett e-hälsosystem enligt den Estländska modellen ger Toomas stark kritik till den svenska säkerheten.

– Ni måste först göra om erat säkerhetssystem. Förra året stals 1,2 miljoner lösenord i Sverige för att erat säkerhetssystem är grundat i banker. Sedan krävs mjukvara och patienternas förtroende, säger Tomas Ilves.

ALEC-konferensen avslutas den femte februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om