Hyresgästerna är helt oskyddade

Hyresgästerna står helt oskyddade när de tvingas flytta på grund av gruvans expansion.
– Man funderar ju på hur det ska gå och hur man ska kunna klara sig, säger Gerd Johansson som bor i en hyreslägenhet som i framtiden kommer rivas.

En ungefärlig bild över hur många bostäder som kommer försvinna i samhällsomvandlingen.

En ungefärlig bild över hur många bostäder som kommer försvinna i samhällsomvandlingen.

Foto: Kiruna kommun

Kiruna2013-10-15 05:33

Gerd Johansson har bott i lägenheten på järnvägsgatan i Kiruna sedan 1976. Hon är pensionär och betalar omkring 4600 kronor i hyra. Det är precis vad hon förmår betala med den pensionen hon har. Gerd Johansson oroar sig för framtiden och hur hon ska klara sig. Precis som alla andra som bor i hyreslägenheter är hon helt utan skydd när hennes lägenhet måste rivas på grund av gruvans expansion. Till skillnad från husägare som ersätts när de tvingas flytta står hyresgästerna helt utan ersättning, trots att de kan tvingas flytta till nya lägenheter där hyran är flera tusen kronor högre.

– Det är vi som hamnar i kläm. Jag tänker att LKAB måste ju gå in och subventionera för oss som inte kommer ha råd. Vi har inte begärt högre standard eller begärt att flytta, men det inser vi att vi måste eftersom att de ska utöka gruvdriften. Att vi ska få det sämre för att LKAB får det bättre? Jag fattar inte det, säger Gerd Johansson.

Känner du en oro inför vad som väntar?

– Ja, man tänker ju på hur man ska klara sig. Jag tycker att det verkar hopplöst om man ska lägga allt på hyran och inte kunna leva alls, då är det ju meningslöst egentligen, säger hon.

Många oroliga

P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att det är många hyresgäster i Kiruna och Malmberget som delar Gerd Johanssons oro.

– Det är en stor oro från hyresgästernas sida. Man vet inte vad som väntar, när det kommer inträffa och framförallt vad man kommer få för ersättningsbostad och om man kommer ha råd att bo där, säger han.

En tvångströja

P-G Nyström säger att i normala fall när hyresgäster av olika anledningar tvingas flytta går det ofta att lösa så att hyresvärden ordnar en likvärdig bostad med samma hyra. Men eftersom att det i Kiruna kommer rivas stora delar av det gamla beståndet blir situationen som en tvångströja för hyresgästerna menar han.

– Det är stötande för den enskilde. De hamnar i en situation som är en tvångströja, man har inte bett om att flytta och så hamnar man i en situation där man tvingas flytta till en nyproduktion med högre hyra som man kanske inte klarar av att betala, säger han.

Borde ha sett över frågan

Han menar att rådande lagstiftning är otillräcklig för hyresgästernas situation i Kiruna.

– Det är tydligt att lagstiftaren har varit oförberedd inför den här situationen. Samtidigt är det lite konstigt. Det här har legat i farans riktning, man har vetat att staden kommer drabbas hårt av det här. Ur det perspektivet är det lite konstigt att man inte har sett över regelverket och tydliggjort vilket ansvar gruvdriften har och vilket skydd som hyresgästerna ska ha, säger han.

Vad anser du måste göras?

– De som har bidragit till att den här situationen uppkommit har ett ansvar för frågan och måste ta det ansvaret. Vill de inte det bollas frågan över på staten och då får de ta ställning till om det här är en rimlig situation och då blir det väl en fråga om att hitta en lagförändring som skyddar även hyresgästerna, säger han.

Kommunen får ta smällen

Om det inte kommer till någon lösning i ersättningsfrågan för hyresgästerna menar P-G Nyström att det är kommunen som i slutändan kommer få ta smällen.

– Alla anser att LKAB ska ta det här ansvaret, annars drabbas kommunens invånare av extra utgifter, med socialbidrag som måste täcka upp för det här som härrör från LKAB:s verksamhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!