"Hur mycket är den där jävla malmen värd?"

På väg 395 är dödsskräcken nästa blixthalka bort. Nanna Johanssons föräldrar dog i en krock med en malmbil på sträckan som folk numera undviker. "Pappa var ju från Aareavaara och var emot de här Kaunis iron-bilarna", säger hon.

Nanna Johansson, Johan Vedholm och 9-åriga dottern Agnes åker inte till stugan i Aareavaara lika ofta. "Man vill inte köra när det är mörkt", säger Nanna Johansson.

Nanna Johansson, Johan Vedholm och 9-åriga dottern Agnes åker inte till stugan i Aareavaara lika ofta. "Man vill inte köra när det är mörkt", säger Nanna Johansson.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-03-04 06:00

Yngve och Sirpa Johansson möttes i unga dagar. Han kom från den lilla byn Aareavaara, en knapp mil norr om Kaunisvaara där gruvbolaget Kaunis iron har sitt dagbrott. Sirpa var från Kolari på finska sidan av älven. De älskade att åka längdskidor.

Sirpa åkte Tjejvasan en gång men Yngve var en van Vasaloppsåkare som arrangerat en årlig bussresa dit från Kiruna.

– Han levde ju för det. Vasaloppet var hans happening varje år, säger dottern Nanna Johansson som nu åker utan sin pappa.

Han var en duktig snickare med ständiga projekt i huset eller stugorna i Abisko och Kolari.

– De var ju som tornedalingar är. Man är ute mycket och har ett aktivt friluftsliv. De gillade att vara till fjälls eller i stugan på finska sidan. De hade blivit pensionärer ganska nyligen och planerade tusen saker. De var aldrig hemma i Kiruna, säger Nanna Johansson.

undefined
Yngve och Sirpa Johansson på en av deras många äventyr med turskidor i fjällen.

Strax innan klockan sex på morgonen den 13 oktober 2022 krockade Yngve och Sirpa Johanssons bil med en malmbil. Det skedde i blixthalka på väg 395 nära Vittangi när de var på väg till Pajala för att besikta bilen.

– Det var väldigt halt och väldigt svart, säger Nanna Johansson.

Yngve tyckte inte om att ha de här tunga transporterna på vägarna.

– Pappa var ju från Aareavaara och var emot de här Kaunis iron-bilarna.

Gruvbolaget skickade en bukett blommor.

Polisen utredde dödsolyckan som vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. I december lade vice chefsåklagare Lindha Strömberg ner förundersökningen. Det var så halt att det knappt gick att gå över vägen, enligt de första poliserna på plats.

– Det var extremt halt och vi kan inte se att lastbilschauffören agerat oaktsamt. Han hade bra däck och körde inte för fort. Det är den där vägen som man kan tänka kanske inte borde ha den här tunga trafiken, säger Lindha Strömberg.

undefined
"Det är den där vägen som man kan tänka kanske inte borde ha den här tunga trafiken", säger åklagaren Lindha Strömberg.

Malmen drar in miljarder. Trots pandemi och turbulens på världsmarknaden tjänade Kaunis iron 982 miljoner kronor 2021 och 2022 blev vinsten 691 miljoner. Men det har kommit med en kostnad. Nio personer har dött i olyckor med malmbilar mellan Kaunisvaara och Svappavaara och det har hänt att malmbilsförare skadats och dött på jobbet.

Den 2 december 2018 dog den erfarne yrkesföraren Kai Heikka, 45, från Övertorneå efter att malmbilen välte av vägen i en kurva mellan Anttis och Peräjävaara. Han grävdes fram ur malmen som spridits ut på platsen.

Den 12 januari 2019 dog sex unga turister från Schweiz när deras minibuss kom över på fel sida och frontalkrockade med en malmbil. En person överlevde. Kurvan var känd som livsfarlig och finns inte kvar sedan nya förbifarten öppnades vid Masugnsbyn.

Yngve och Sirpa Johansson blev dödsoffer åtta och nio.

undefined
Morgonen då Yngve och Sirpa Johansson krockade med malmbilen var det blixthalka på vägen.
undefined
Vissa olyckor känner vi till för att läsare skickar in bilder. Den här togs den 27 februari efter att ännu en malmbil vält ner i diket längs väg 395.

Ingen har åtalats för att ha vållat dödsfallen som ses som olyckshändelser. Med andra ord är det svårt att förebygga att det inte händer igen. Vägen har inga mitträcken och tidigare har Trafikverket svarat att det inte stoppar så här tunga fordon. Halka kan komma oväntat så det är svårt att halkbekämpa i tid.

Mitträcken skulle hindra bilar från att komma över på fel sida av vägen, men det finns inga pengar. Vi har sökt Trafikverket som lovat en intervju med direktören i region nord, Helena Eriksson, nästa vecka.

Kaunis iron har inte tidigare kommenterat olyckan då den utretts av polisen. De svarar nu att de inte fått ta del av den nedlagda förundersökningen men utifrån sin internutredning med filmer från den inblandade lastbilen och en lastbil som kom från motsatt håll fått en bra bild av händelseförloppet. I ett mejl skriver logistikchefen Nils-Johan Haraldsson att de konstaterat att lastbilen körts efter väglag och under hastighetsbegränsningen.

"Baserat på detta och undersökning av den inblandade lastbilen samt intervjuer med inblandad personal kan vi inte se att vi hade kunnat agera annorlunda för att undvika den tragiska olyckan."

Efter dödsolyckan vill Nanna Johansson och sambon Johan Vedholm, 50, berätta för att fler inte ska behöva sörja. Gruvbolaget har fått tillstånd att bryta ännu mer järnmalm och de är rädda för att lastbilarna ska gå ännu tätare.

– De har inte hållit på så länge och det har redan kostat nio liv, säger Nanna Johansson.

– Någonting är inte rätt, säger Johan Vedholm.

Att möta en 90 ton tung malmbil i mörker är det som skrämmer mest. Nu åker de bara från hemmet i Jukkasjärvi till stugan i Aareavaara när det är ljust ute.

– Man hör att det är många som undviker att åka till sina stugor i Tornedalen under vintern. Vi känner själv så eftersom vi möter de här bilarna i princip hela vägen från Svappavaara till stugan i Aareavaara. Vi skulle vilja vara mer i stugan under våren men känner att det inte är så roligt att sätta sig och köra efter jobbet och möta de här bilarna, säger Nanna Johansson.

undefined
Nanna Johansson åker i helgen ner till Vasaloppet i Dalarna. Hennes pappa brukade anordna en bussresa dit, men i år reser hon ensam.

Hon tycker att gruvbolaget måste hitta en annan lösning för att frakta malmen.

– Det är ju tusen frågor man har. Hur mycket är den där jävla malmen värd? De får bryta till 2035 eller något sånt där, är den värd så mycket att man ska offra liv och splittra familjer?

Hur är dina känslor för gruvbolaget idag?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har en kompis som jobbar där och när man pratar med dem så är de jätteglada att de fått utökat tillstånd. Visst, det är jättebra för Pajala kommun och byarna runt omkring. Men det förstör ju också väldigt mycket. Inte bara för att de är ute på vägarna utan det är ju allting, naturen runt om.

Johan Vedholm undrar på vilken annan arbetsplats man skulle tillåta så många dödsfall.

– Tänk att nio människor dör på LKAB till exempel, det hade ju blivit ett jävla hallå. Om man sätter det i paritet så tycker jag att det är väldigt lite uppmärksammat. De här bilarna har faktiskt tagit nio människors liv och det är ingen som ifrågasätter det mer än de som är drabbade. Det tycker jag är lite märkligt.

Kaunis irons vd Klas Dagertun svarar på kritiken.

– Det är helt oacceptabelt att det dör människor. Man får aldrig säga att det får man räkna med och det är så klart jättetråkigt. Däremot har vi bilden att vi har gjort allt vi kan och följt de regler, riktlinjer och föreskrifter vi har. Ute i trafiken finns det alltid risker.

Han säger att vägsträckan blivit säkrare och är mindre olycksdrabbad än liknande vägar i landet.

– Man kan alltid säga att olyckan inte inträffat om inte lastbilen funnits där. Samtidigt är det tung trafik på våra vägar.

undefined
Kaunis irons vd Klas Dagertun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!