Hundratals cd-skivor stulna från biblioteket

Det finns många sätt att stjäla musik.
Stadsbiblioteket i Kiruna har utsatts för en ovanligt fräck stöld av 273 cd-skivor.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-01-07 16:11

Tidigare i veckan upptäckte personalen att några fodral för utlåningsskivor saknade innehåll. När de hade gått igenom större delen av fodralen visade det sig att 273 skivor var borta.

- Vi fick en chock när vi upptäckte det. Vi polisanmälde stölden och plockade genast in alla skivorna bakom receptionsdisken, säger bibliotekschefen Ing-Marie Engman Suup.
Förvarar skivorna bakom disken

Det är helt nyligt som bibliotekspersonalen har lagt tillbaka skivorna i fodralen. Nu återgår man till det gamla systemet med att fodralen är tomma och skivorna förvaras bakom disken.

I dessa nedladdningstider trodde man helt enkelt inte att skivorna skulle vara särskilt stöldbegärliga. Den som vill stjäla musik gör det enklast genom att ladda ned den från nätet.
Systematisk stöld

De stulna skivorna var ur olika musikgenrer, men var urplockade ur lådorna som fanns längst inne i rummet i mediaavdelningen.

Ing-Marie Engman Suup tror ändå inte att det handlar om någon impulshandling.

- Det är fråga om sådana mängder att det måste vara genomtänkt och systematiskt. Däremot tror jag inte att det finns någon marknad för att sälja vidare skivor utan fodral, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om