Hundratals miljoner måste sparas

Norrbottens sjukvård tvingas till omvälvande förändringar. Annars väntar en akut kris förr eller senare.Närsjukvårdsutredningen ska öka krismedvetandet.- Det här är något av en larmrapport. Vi blir bekymrade när vi ser förutsättningarna, säger utredaren Caj Skoglund.

Sjuksköterskorna Anna-Britta Rikko och Cajsa Östergren anser att närsjukvårdsutredningens förslag blir ett dråpslag mot Kiruna sjukhus.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Sjuksköterskorna Anna-Britta Rikko och Cajsa Östergren anser att närsjukvårdsutredningens förslag blir ett dråpslag mot Kiruna sjukhus.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-02-16 05:30

Mer av vården ska skötas av primärvården och mindre av specialistläkare på sjukhusen. Där finns en stor besparingspotential enligt närsjukvårdsutredningen.

För spara kommer Norrbottens läns landsting behöva göra de närmaste åren. Det handlar om storleken 400 miljoner kronor eller enligt en mer positiv prognos om "endast" 250 miljoner kronor.

Utflyttning och minskat skatteunderlag är en orsak. En allt äldre befolkning och en dyrare sjukvård där insatserna blir fler och dyrare är en annan.

Kirurgin
Dessutom väntar stora utmaningar i form av att det blir allt svårare att täcka behoven av läkare och annan sjukvårdspersonal i och med de stora pensionsavgångarna.

Det är bakgrunden till att landstinget tvingas till en omfattande omläggning av resurserna som kommer att förändra hela sjukvårdens struktur i grunden. Allt enligt närsjukvårdsutredningen.

Ändå tenderar debatten att handla om enskilda enheters vara eller icke vara.

- När vi träffar medborgare i till exempel Kiruna handlar frågorna om kirurgin. Vi har koncentrerat oss på de tunga vårdbehoven och har tio års perspektiv på diskussionen. Vi har över huvud taget inte titta på kirurgin, säger Caj Skoglund.

Utmaning
Frågan kommer med alla säkerhet upp på dialogmötet i Kiruna stadshus i kväll där även den politiska landstingsledningen medverkar.

- Folk får naturligtvis fråga om vad de vill. Men det är hemskt viktigt att säga att utredningen inte har något att säga i frågan, fortsätter Caj Skoglund.

En orsak till förvirringen är det parallella förslaget från divisionen för opererande enheter att koncentrera planerad kirurgi och intensivvård till Gällivare, Sunderbyn och i viss mån Piteå.

Caj Skoglund tar endast upp frågan som ett exempel på vilka reaktioner ett förslag på besparing på 20 miljoner kronor redan har gett. Hur svårt kommer det då inte att bli att genomföra strukturella åtgärder?

- Det blir en av politikens stora utmaningar, konstaterar Caj Skoglund.

Fem sjukhus år 2020
Landstingsstyrelsens riktlinjer till utredningen är att Norrbotten ska ha kvar fem sjukhus år 2020. Men de kommer inte att ha samma innehåll som i dag.

Kiruna, Kalix och Piteå blir så kallade närsjukhus, bemannade med specialister i allmänmedicin (distriktsläkare). I dag är det ofta AT-läkare (läkare under utbildning) som bemannar frontlinjen.

Den mer specialiserade sjukvården ska bedrivas i Sunderbyn och Gällivare.

I utredningen lyfts ett alternativt scenario fram där inga strukturförändringar förs och landstinget förr eller senare hamnar i en akut kris.

I ett sådant läge hade man kunnat tvingas stänga ett sjukhus över en natt.

- Det här är egentligen ett sätt att behålla alla sjukhus, säger Caj Skoglund.

Men enligt utredningen bör alltså all sjukhusvård minskas till förmån för behandling på vårdcentralerna.

Attraktivt
Caj Skoglund förklarar varför det finns så stora besparingar att hämta i omstruktureringen, framför allt när det gäller behandlingen av äldre patienter med flera samtidiga sjukdomar.

- Det är skillnader i praxis. En erfaren distriktsläkare drar i allmänhet inte i gång så stora och ibland onödiga utredningar som en oerfaren AT-läkare kan göra.

Ett problem är det redan i dag är brist på distriktsläkare vid vårdcentralerna i länet. Enligt förslaget behöver man rekrytera ännu fler.

- Det är en fråga vi ställer oss. Är detta möjligt? Samtidigt blir ett landsting som satsar på ett primärvårdsbaserat system mer attraktivt, säger Caj Skoglund.

Fakta Närsjukvårdsutredningen

➤ Fler patienter ska behandlas vid primärvården och färre ska behandlas av specialister vid sjukhusen.

➤ Läkare vid primärvården ska kunna skriva in patienter vid sjukhusen utan att de ska behöva passera akutmottagningarna.

➤ Satsningar bör göras på hemsjukvård och annan öppenvård samt förebyggande hälso- och sjukvård.

➤ Kiruna, Kalix och Piteå sjukhus blir så kallade närsjukhus där patienterna behandlas av specialister i allmänmedicin, det vill säga distriktsläkare.

➤ Sjukvård som ställer krav på mer specialiserade resurser koncentreras till Gällivare och Sunderbyn, som samtidigt fungerar som närsjukhus för det lokala upptagningsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om