Hundägare ger upp - lämnar Laxforsen

Finn Nielsen, som bor i Laxforsen, får 30 000 kronor i böter då han haft för många hundar på sin gård. Han försöker nu sälja sitt hus och lämna kommunen.

Finn Nielsen har bestämt sig för att flytta från Laxforsen på grund av hundbråket.     FOTO: Alexander Linder

Finn Nielsen har bestämt sig för att flytta från Laxforsen på grund av hundbråket. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-10-23 06:00
Finn Nielsen lämnade Danmark och flyttade till Laxforsen för sex år sedan. Tanken var att det inte skulle bli något mer flyttande. Men han misstog sig. Sedan i början av september är huset till salu. Han hoppas komma iväg före årsskiftet.
Dröm tar slut
- Vi tänker flytta, det går inte att bo kvar. Jag hade planerat att bli gammal här. Det är en dröm som tar slut, säger Finn Nielsen som funderar på att flytta till Dalarna.
Hundbråket i Laxforsen har pågått i flera år. Grannar har klagat på dem som haft många hundar som skällt och fört liv. Det har förekommit skadegörelse och gräl. Finn Nielsen har själv flera hundar, fler än vad som numera är tillåtet på fastigheten
Max fem hundar
För att komma tillrätta med hundbråket bestämde sig Kiruna kommun för att sätta en maxgräns för antalet hundar på tre fastigheter i Laxforsen.
Beslutet togs för cirka ett och ett halvt år sedan, men det överklagades. Den senaste domen kom i mars 2008. Miljödomstolen fastställde att endast fem vuxna hundar fick finnas på fastigheten efter den sista augusti i år.
När kommunen gjorde en oanmäld inspektion i slutet av september, visade det sig att antalet vuxna hundar var tio. Därför har kommunen begärt att miljödomstolen utdömer böter på
30 000 kronor för Finn Nielsen. Han är medveten om att han inte följt det fastställda domslutet.
- Det accepterar jag. Men vart ska jag flytta hundarna? Jag har försökt att placera hundarna hos andra, men det har inte gått, säger han.
Lång tid till beslut
Miljöchef Mats Lahti var med vid inspektionen.
- Vi har konstaterat att beslutet inte efterlevs. Vi tycker att han haft gott om tid på sig, säger Mats Lahti.
Finn Nielsen är mycket besviken på hur kommunen har handskats med hundbråket.
- Den har inte gjort tillräckligt mycket för att finna en lösning, säger han,
Mats Lahti svarar så här på kritiken:
- De har kanske haft för orealistiska förväntningar, trott att kommunen har möjlighet att påverka planeringen med snabba beslut. Det går inte, det finns många aktörer som ska säga sitt innan ett beslut kan tas, säger han.
Ylande hundar
För övrigt framfördes klagomål till kommunen om ylande hundar så sent som för ett par dagar sedan.
Enligt en granne ska hundar på Finn Nielsens gård ha fört oväsen, vilket stört nattsömnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om