Det var i höstas NSD kunde berätta om det ovanliga åtalet. En mamma åtalades för olovlig avlyssning efter att ha laddat ner en mobilapp på sin dotters mobiltelefon.
Den använde hon för att spela in samtal mellan dottern och hennes pappa. Föräldrarna har tidigare haft en vårdnadstvist och mamman har uppgett att hon ville spela in samtalen för att hon var orolig för dottern.
Enligt mamman mådde dottern inte bra efter kontakterna med pappan.
Läs mer: "Åtal: Olovlig avlyssning - med app"
Enligt lagen får man spela in samtal där man själv deltar utan att berätta det för den man talar med. Men här är det alltså mamman som tagit initiativ till avlyssningen utan att själv delta i samtalet.
I tingsrätten nekade mamman till brott. Hon framhöll att det dels inte gått att lyssna på inspelningarna och att hon pratat med dottern om saken innan hon laddade ner appen. Därför har det funnits ett samtycke.
Gällivare tingsrätt dömde emellertid mamman. Att den unga dottern gett sitt samtycke innebar inte att mamman kunde hålls fri från ansvar enligt tingsrätten.
Läs mer: "Mamma döms för olovlig avlyssning"
Men mamman överklagade domen till hovrätten, och där fick hon rätt.
Hovrätten gör tolkningen att dottern, trots sin unga ålder, borde vara mogen nog att förstå innebörden av att spela in ett samtal. Eftersom mamman och dottern pratat om saken kan man inte säga att mamman agerade utan lov.
Men även om dottern inte förstod innebörden av att spela in samtal ska mamman inte dömas.
Hovrätten menar att mammans agerande snarare är att förstå som ett sätt att ta ansvar för sin dotterns välbefinnande, vilket man som vårdnadshavare har en skyldighet att göra.
Hovrättens dom skiljer sig därmed tydligt från tingsrättens.
– Men tingsrätten satt och sov, säger Stefan Andersson, som också förväntade sig att hovrätten skulle ändra domen.
– Jag var extremt förvånad över att vi inte fick rätt i tingsrätten. Det är min fasta övertygelse att det här inte ens skulle lett till åtal, säger han.
Stefan Andersson tycker att hovrättsdomen är välskriven.
Han menar också att den är principiellt viktig eftersom teknikutvecklingen gör att det idag är enkelt att spela in samtal.
– Därför är det viktigt att man klargör var gränserna går och vad man får eller till och med har skyldighet att göra som vårdnadshavare, säger han.
Åklagaren har en månad på sig att lämna in en eventuell överklagan till Högsta domstolen.