Hotellplaner i kras

Kirunaföretagaren Jan Grönberg vill bygga ut hotell Arctic Eden, men LKAB säger nej.Gruvbolaget skriver att kvarteret måste omvandlas till gruvindustriområde om bara nio år.Det är uppgifter som minst sagt överraskar kommunledningen.

"Det här påverkar hela vår planering", säger Kristina Zakrisson, kommunalråd.FOTO: Maria Unga

"Det här påverkar hela vår planering", säger Kristina Zakrisson, kommunalråd.FOTO: Maria Unga

Foto: Maria Unga

KIRUNA2012-08-21 05:49

Utbyggnaden av hotellet innebär att man måste ändra detaljplanen för kvarteret. Kiruna kommun har skrivit i underlaget att kvarteret kommer att påverkas av gruvan först om 20-25 år.

Enligt LKAB:s remissvar stämmer inte det.

Det handlar snarare om 10-15 år.

Senast 2021 måste LKAB ansöka om bearbetningskoncession för att få rätt att bryta under marken och då måste detaljplanen vara ändrad till industriområde.

Påverkar planeringen
Med tanke på det korta tidsperspektivet anser LKAB inte att man ska göra några stora investeringar i form av hotellutbyggnader.

Kristina Zakrisson har fått skrivelsen som är daterad 15 mars i handen först i sommar. Hon anser att frågan handlar om mer än bara om hotell Arctic Eden.

- Det här beskedet påverkar hela vår planering kring stadsomvandlingen. Vi kan bara hantera frågor utifrån de uppgifter vi har. Det är upp till LKAB att säga till att förutsättningarna förändrats, säger hon.

Det handlar om en tidsskillnad på tio år jämfört med er planering. Är du chockad?
- Förvånad i alla fall. Överraskad, säger Zakrisson.

Blir industriområde
Göran Olovsson, avdelningschef vid LKAB för samhällsomvandlingen i Kiruna, säger att det inte är fråga om några nya prognoser för hur sprickorna närmar sig samhället.

- Man måste hålla i begreppen. Det är skillnad på deformationsvillkor och bearbetningskoncession. För att få bearbetningskoncession måste vi få området detaljplanelagt som industriområde, men det betyder inte att man inte kan fortsätta bo där.

Jan Grönberg, som äger hotellet tillsammans med Kirsi Säisä, är också förvånad över beskedet från LKAB. För hans del handlar det inte bara om tidsaspekten.

Han anser sig ha en uppgörelse med LKAB sedan han sålde hotell Rallaren till LKAB för ett och ett halvt år sedan.

- Då var jag väldigt tydlig över att jag tänkte satsa på mitt andra hotell. Vi utformade avtalet så jag skulle kunna återinvestera köpesumman där utan att behöva skatta, säger han.

Göran Olovsson säger sig inte känna till någon sådan uppgörelse.

En attraktiv stad
Kristina Zakrisson säger att det är ett problem om LKAB:s expansion gör att företagare inte kan investera i det befintliga samhället.

- LKAB säger själv att det är viktigt med en attraktiv stad. Då måste företagare kunna växa och bedriva lönsam verksamhet. LKAB måste också ersätta företagare som lider förlust, säger hon.

Göran Olovsson håller inte med om den beskrivningen.

- Egentligen är det tvärtom. Det här ger stora möjligheter för företagare. När de vill sälja så köper vi.

Har ni förhandlat om ett köp av det här hotellet?
- Nej, men vi är öppna beroende på hur frågan ställs och när den ställs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om