Hotell och konferens - lyft för folkhögskola

Malmfältens folkhögskola kompletterar sin hotellsatsning med en ny konferensanläggning.Vinsterna ska satsas på nya utbildningar.Rektorn Harald Ericson funderar som bäst på en ny profil för skolan.

Harald Ericson, rektor vid Malmfältens folkhögskola i Kiruna, visar de nya konferenskolalerna som ska komplettera skolans satsning på hotellrum.                        FOTO: HANS STERNLUND

Harald Ericson, rektor vid Malmfältens folkhögskola i Kiruna, visar de nya konferenskolalerna som ska komplettera skolans satsning på hotellrum. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-12-29 06:00
Ett gammalt garage som hörde till personalbostäderna har jämnats med marken för att ge plats åt en ny byggnad med två konferenslokaler, grupprum, pentry och annat till en kostnad av omkring 4,5 miljoner kronor.
Bakom skapelsen står arkitekten Lars Sundström som tidigare har ritat bland annat Sameskolan i Kiruna, slöjdkollektivet Matta-
rahkka samt det nya hotellet som byggs på Luossavaara.
- Vi har satsat både på utmanande design och den senaste tekniken, säger Harald Ericson.
Dolt bakom Lapporten
Ett exempel på båda delarna är tavlorna med Greta Wennbergs kända stiliseringar av Lapporten som hänger på varsin sida av whiteboarden - vilka i själva verket är två högtalare. En än mer dold finess är att fläktsystemet känner av koldioxidhalten i lokalerna och anpassar luftcirkulationen efter det.
Förra veckan hyrdes lokalerna av de första konferensgästerna, ett byggföretag på orten. Det är också tänkt att folkhögskolan ska kunna ta sig an större konferenser med tillresande.
Bolaget har tillgång till 80 bäddar på skolområdet. Bland dem finns de gamla elevbostäder som byggdes om till 18 hotellrum för två år sedan.
Den gången blev det debatt huruvida en folkskola med offentliga bidrag borde tillåtas konkurrera med stadens näringsidkare om hotellgästerna.
Bildat ett nytt bolag
- Nu har vi bildat ett aktiebolag för att få bort hela den diskussionen. Folkhögskolan äger lokalerna och det nya bolaget Malmfältens logi och konferens hyr dem. De bidrag vi får av stat, kommun och landsting ska inte användas till den kommersiella delen i verksamheten, säger Harald Ericson.
Han räknar dock med att bolaget ska göra vinster som ska användas till att utöka kursutbudet på skolan, eller som Harald Ericsson uttrycker det, gå direkt in i folklbildningen.
Nya profilutbildningar
Malmfältens folkhögskola har under de senaste åren tvingats lägga ned linjer med bland annat konst- turistsport- och medieinriktningar på grund av för få sökande.
Nu vill Harald Ericsson få i gång nya profilutbildningar och funderar som bäst på inom vilket område man ska satsa.
- Det lutar lite mot friskvård och hälsa. Vi har fått bra respons på de kurser vi har ordnat i ämnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om