Hos Stålnackes är det Skuggan som regerar
Hon har ansvar för 74 000 Luleåbor och 3,5 miljader kronor.Men hemma hos Luleås kommunalrådet Yvonne Stålnacke är det hankatten Skuggan som bestämmer.- När jag kommer hem på kvällen brukar jag säga till Skuggan att det är tur att jag får bo hos honom.
En liten prins. Katten Skuggan får precis som han vill. Som att handmatas med skinka. "Skuggan är en sådan härlig katt, men han tror att han är en hund", säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.
Foto: Kurt Engström
Är Yvonne inte hemma i den centrala fyrarummaren i Luleå jagar Skuggan upp maken Stålnacke. Det är dock inte populärt, men vill Skuggan så vill Skuggan. Maken får underordnar sig katten.
Frukost intar Skuggan vid köksbordet, en skiva skinka som han ska matas med. I små handrivna bitar.
Skuggan slappar därefter i den skönaste fåtöljen i vardagsrummet och accepterar inte att bli flyttad på.
- Då stirrar han förorättat på oss, vad gör vi? Han ska ha bästa platsen, säger Yvonne Stålnacke, skrattar gott och tittar på katten.
- Eller hur Skuggan?
Hon får ett mjau mjau till svar och Skuggan hoppar upp på köksbordet.
- Det roliga med Skuggan är att han inte vet om att han är en katt, utan Skuggan tror att han är en hund, säger Yvonne.
Yvonne Stålnacke fick katten från ett äldreboende i Jokkmokk, "jag är verkligen en kattmänniska". Varje jul kommer en julhälsning till de boende från Skuggan. Iklädd rosett. Sen blir det i regel någon hälsning till under året.
- Det är verkligen en kul katt. Sju kilo och snart åtta år.
Men nu ska inte hela artikeln handla om Skuggan, även om han bestämmer hemma hos Yvonne Stålnacke.
Själv har Yvonne Stålnacke ansvar för 74 000 luleåbor, en budget på 3,5 miljader att hantera tillsammans med kommunalrådskollegan Karl Petersen.
- Om det finns en typiskt kvinnlig ledare är jag en sådan. Jag bryr mig om hur folk mår och är bra på att delegera arbetsuppgifter. Mammor har ju än så länge mer ansvar för barn och hem och kanske är det det som syns i kvinnligt ledarskap. Man bryr sig om och berättar vad andra ska göra, säger hon .
- Vi kanske kommer att få se en skillnad nu i kvinnligt och manligt ledarskap när männen börjar ta mer ansvar.
Hon beskriver sig också som en typisk storasyster som vill ta hand om sina syskon, syskonbarn och nu även syskonbarnbarn. När vi är på besök hemma hos Yvonne Stålnacke är hennes syster tillfälligt inneboende.
- Men sen är det tvärt om också, de tar hand om mig.
Yvonne Stålnacke har nära till sina känslor och berättar att hon kan ta illa vid sig när hon läser nedsättande nätkommentarer om kommunalrådet Yvonne Stålnacke.
- Så klart blir man ledsen, man kan inte helt stänga av från att påverkas. Men man får ändå tänka att det handlar om min roll, som kommunalråd. Inte om mig som person, för mig känner de oftast inte.
Yvonne Stålnacke tycker sig se en hårdnande attityd mot folkvalda, dels via de sociala medierna. Det skrämmer henne. Yvonne Stålnackes partikamrat Karl Petersen har också fått leva under skydd under året efter att ha mottagit hot.
- Nej, jag blev inte rädd själv. Men jag har märkt att jag ändå påverkats. Jag pratar inte lika gärna om min familj, speciellt inte om de yngre i familjen, så visst tänker man sig för.
- Det är en farlig utveckling vi ser nu, för vem kommer vilja vara politiker i framtiden? Det blir bara de som är starka och vågar, men alla behövs i politiken. Alla ska representeras.
En av hennes hjärtefrågor är ungdomsarbetslösheten och Yvonne Stålnacke är märkbart stolt över att kommunen erbjuder feriejobb till alla ungdomar från nian till årskurs två på gymnasiet. Det gör ungdomarna mer rustade inför det kommande arbetslivet tror hon. Ministerkommentaren om att unga arbetslösa ska sluta vara hemma och spela dataspel och istället söka jobb ger hon inte mycket för.
- Så otroligt cyniskt sagt, säger hon.
- Är man inte behövd på arbetsmarknaden, om man inte känner sig önskad, då är det väl självklart att man hittar på något annat att göra. Det är fullt logiskt. Jag träffar så många ungdomar som är arbetslösa och vet att de flesta inte vill något hellre än att ha ett jobb, skapa sig ett eget liv.
Hon vill att a-kassan för arbetslösa ska höjas efter valet.
- Vi vet av forskning att ett samhälle där klyftorna ökar blir ett sämre samhälle för alla. Ökade klyftor ger större osäkerhet. Sen ska man vid arbetslöshet inte tvingas bryta upp helt och sälja sitt hus, man ska ha en chans att söka nytt jobb i en period. Arbetslöshet kan drabbas oss alla, dig och mig.
&tempmargin;Blev du rädd då för din egen säkerhet?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!