Hoppet är att Norwegian ersätter Norwegian

Kiruna flygplats jagar en ny lågprisoperatör som kan ersätta Norwegian.Hetaste spåret är... Norwegian.- Jag tror att de snart är tillbaka, säger Kurt Mäki, teamledare vid Swedavia.

Jonathan Olofsson i Kiruna testade flygledarsimulatorn och hade nog kunnat ta plats i tornet vilken dag som helst.        FOTO: Hans STERNLUND

Jonathan Olofsson i Kiruna testade flygledarsimulatorn och hade nog kunnat ta plats i tornet vilken dag som helst. FOTO: Hans STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-03-21 06:00

Norwegian slutade flyga på Kiruna den sista januari och Kiruna flygplats kommer att redovisa rejäla minussiffror i statistiken.

Enligt Kurt Mäki handlar det om en nedgång på åtminstone 20-25 procent för februari månad jämfört med samma tid i fjol.

SAS extraturer kan inte på långa vägar kompensera förlusten av Norwegian.

Höjda biljettpriser
Nedgången har inte minst inom turistnäringen. En ansenlig andel av passagerarna så här års är ishotellets besökare och skidåkare på väg till fjällanläggningarna.

Att SAS har fått en dominerande ställning på marknaden har redan märkts i kraftigt höjda biljettpriser.

Nu försöker Swedavia och Kiruna kommunikationsråd att hitta nya aktörer som kan öka kapaciteten på flygplatsen.

Det ska helst vara aktörer med stora plan som passar Kirunas resandeprofil med många turister och få affärsresenärer.

- Men det är viktigt att jobba på alla fronter och tänka i nya banor, säger Gun-Marie Töyrä marknadsansvarig för Swedavia vid Kiruna flygplats.

Knökfullt lunchflyg
Kurt Mäki tror för sin del att det kan bli en nygammal lösning på problemet och att Norwegian kan komma tillbaka till Kiruna inom en snar framtid.

Det är han inte ensam om.

- En delegation från Kiruna kommer att uppvakta Norwegian inom kort, säger han.

Norwegian lämnade inte Kiruna på grund av dålig beläggning i planen utan för att man ville förstärka andra linjer med en begränsad flygplansflotta.

- Det är bara att titta hur det ser ut på SAS lunchflyg. Det är knökfullt. Det finns definitivt plats för fler operatörer, säger Kurt Mäki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om