Hon vill se en plan för konsten i stadshuset

Kirunabon Cecilia Mörck engagerar sig i frågan om Kiruna kommuns konstsamling stadshuset.I ett medborgarförslag efterlyser hon en handlingsplan för hur det ska gå till att flytta samlingen till det nya stadshuset och hur den ska förvaras där.- Det här är inte bara en angelägenhet för Kiruna, utan en riksangelägenhet, säger hon.

Kirunabon Cecilia Mörck, som också är ledamot i Kiruna konstgille, vill se en handlingsplan för hus konsten i Kiruna stadshus ska tas tillvara i samband med flytten. I bakgrunden ses Axel Sjöbergs stora målning av Kiirunavaara från 1906.FOTO: HANS STERNLUND

Kirunabon Cecilia Mörck, som också är ledamot i Kiruna konstgille, vill se en handlingsplan för hus konsten i Kiruna stadshus ska tas tillvara i samband med flytten. I bakgrunden ses Axel Sjöbergs stora målning av Kiirunavaara från 1906.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-06-24 06:00

Kiruna kommun har en mycket förnäm konstsamling som består av 2 000 verk, varav omkring 1 100 hänger, står uppställda eller förvaras i stadshuset.

Kommunens hemsida berättar om bakgrunden till den stora samlingen. Det är en historia som börjar vid stadens begynnelse och mannen som brukar kallas för Kirunas grundare.

Donation
Vid förra sekelskiftet lockades många författare och konstnärer till det stora sociala experiment som Kiruna kom att utgöra. Många var eller blev goda vänner med Hjalmar Lundbohm som byggde upp en stor konstsamling.

Samlingen köptes av hans brorson Sixten Lundbohm som senare donerade den till Kiruna kommun.

Samlingen har byggts på genom åren, bland annat genom det årliga Kirunastipendiet som har delats ut sedan 1959.

Nu står Kiruna inför stora förändringar och stadshuset blir ett av de första stora projekten.

Enligt det civilrättsliga avtalet mellan Kiruna och LKAB ska en ny plats vara utpekad till 1 oktober 2012 och ett nytt stadshus ska vara klart till 1 oktober 2016.

Frågan som kom bort
Diskussionen har handlat om man ska bygga något helt nytt eller försöka återskapa det gamla stadshuset på den nya platsen.

Enligt Kirunabon Cecilia Mörck har frågan om konsten kommit bort.

Hon råkar även vara ledamot i Kiruna konstgille. Det är även de övriga nio personerna som har skrivit under medborgarförslaget.

De har emellertid skrivit under som just medborgare, inte som föreningsrepresentanter. Det är så det fungerar

Fyra frågor som ställs
Frågan som ställs i medborgarförslaget är följande:

1) Hur säkerställs att samlingen hålls intakt under flytten?

2) Hur ska förvaring och hantering ske i nya stadshuset, som till exempel i vilken miljö avseende luftfuktighet, luftföroreningar samt ljus?

3) Hur ska samlingen visas i nya stadshuset, i vilken slags miljö och lokal avseende säkerhet, ljus luftfuktighet, luftföroreningar samt tillgänglighet för allmänheten?

4) Hur ska förvarings- och plats kvalitetssäkras?

Efterlyser handlingsplan
- Nu är det viktigt att man inte bara tillsätter en utredning, utan vad som behövs är en handlingsplan som man dessutom måste avsatt medel till för att ta fram, säger hon.

En handlingsplan för konsten skulle kunna vara ett tillfälle för kommunledningen att visa handlingskraft kring stadsomvandlingen.

- Jag är övertygad om att kommunen har intentionen att lösa konstfrågan på bästa sätt, men det är viktigt att lyfta frågeställningarna och ta fram en handlingsplan i tid.

Stadshus klart i tid?
Cecilia Mörck är inte helt tillfreds med hur samlingen förvaras i dag.

- För att säkerställa samlingen måste man se till att den förvaras och bevaras på ett bra sätt, säger hon.

Hon vill inte framstå som en pessimist, utan försöker ha en pragmatisk hållning till om ett nytt stadshus verkligen kommer att stå klart för inflyttning till utsatt årtal.

Svar utformas
- Kanske kommer det att hända en del oförutsedda saker under resans gång mot ett nytt stadshus, då det blir en mellanperiod där man måste inrymma stadshuset i tillfälliga lokaler. Frågan är vad man gör med konsten under den tiden.

Den aspekten tas också upp i medborgarförslaget.

Kommunchefen Stefan Hämäläinen säger att ett svar håller på att utformas där detaljer kommer att framgå. Han vill inte föregå den skrivelsen.

- Men rent generellt kan jag säga att det här är en utmaning som vi har kunnat förutse och som vi har en bra framförhållning och planeringshorisont för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om