Hon vill råda bot på okunskapen kring islam

Kunskap och upplysning är bästa motmedlet mot intolerans.Därför satsar det nystartade studieförbundet Ibn Rushd på utbildningar i ämnet mångfald och integration.- Rädslan för det som uppfattas som annorlunda har fått fäste i Sverige, säger Ann Ferm, muslim sedan 20 år.

Ann Ferm har levt som muslim i 20 års tid och har sett hur okunskap om religionen har förvandlats till rädsla. Nu föreläser hon i ämnet mångfald och integration för studieförbundet Ibn Rushd. FOTO: HANS STERNLUND

Ann Ferm har levt som muslim i 20 års tid och har sett hur okunskap om religionen har förvandlats till rädsla. Nu föreläser hon i ämnet mångfald och integration för studieförbundet Ibn Rushd. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-29 06:00
Ibn Rushd har sitt nordligaste kontor i Umeå och kursledaren Ann Ferm har ett stort område att täcka. Häromdagen föreläste hon på Malmfältens folkhögskola i Kiruna, vilket innebar en resa på 65 mil, enkel väg.
Hon tror inte att det har någon stor betydelse att det inte finns något kontor i Norrbotten. Det är inte Ibn Rushd i sig som ska råda bot på okunskapen kring islam.
Självmordsbombare?
- Jag tror mer på interaktion och det personliga mötet. När jag till exempel hjälper någon på bussen ser folk att muslimer kan vara snälla och göra bra saker, säger hon.
Det är inte alltid som människor har den bilden av muslimer. Ann Ferm har egna upplevelser som inte är så trevliga under sina 20 år som muslim.
- Tidigare hade folk mest funderingar eftersom det var en annorlunda religion. Nu är folk rädda och ser oss som potentiella självmordsbombare.
Utbildar fredsagenter
Det har hänt att folk har flyttat sig mot dörrarna när hon har suttit och fingrat på sin läppglans på bussen. När hon tog fram sina barns DVD-spelare på tåget var det människor som bytte kupé.
Det är den typen av fördomar som Ann Ferm och det nya folkbildningsförbundet vill komma åt.
Det ska till exempel ske genom att utbilda muslimska ungdomar till så kallade fredsagenter. De ska i sin tur sprida budskapet om islam som en tolerant och kärleksfull religion till sin omgivning.
Ann Ferm konstaterar att alla bekännande muslimer inte har klart för sig vad islam innebär.
- Om jag hade kommit i kontakt med muslimerna innan islam hade jag förmodligen inte tagit steget och konverterat. Många tillämpar inte den islam som jag älskar.
Antimuslimskt parti
Samtidigt konstaterar hon att det finns partier i Sverige som vill förstärka bilden av islam som en aggressiv religion och bygger sin politik på rädslan för det som är annorlunda.
Att rädslan har fått fäste i Sverige kan utläsas i valresultatet, anser hon.
- Jag ser inte Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti, utan i första hand som ett antimuslimskt parti. Mycket av deras politik bygger på att begränsa våra möjligheter att uttrycka oss, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om