Hon vill bli de äldres röst i Europaparlamentet

Äldre människor är en resurs som måste tas tillvara. Det anser folkpartisten Barbro Westerholm som kandiderar till Europaparlamentet.

Barbro Westerholm (Fp), riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet, har besökt Kiruna. I bakgrunden syns Alf Josefsson, Bengt Jernelöf, Britta Berglund och Anne Kotavuopio Jatko. FOTO: Alexander Linder

Barbro Westerholm (Fp), riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet, har besökt Kiruna. I bakgrunden syns Alf Josefsson, Bengt Jernelöf, Britta Berglund och Anne Kotavuopio Jatko. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-05-13 06:00
Barbro Westerholm (FP) är riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet. På måndagen var hon i Kiruna, inbjuden av lokala folkpartister som exempelvis Anne Kotavuopio Jatko och Alf Josefsson.
Fler äldre
Barbro Westerholm besökte bland annat sjukhuset och Thulegården. Hon vill bli de äldres röst i Europaparlamentet.
- Det är viktigt att se äldre människor som en resurs och tillgodose äldres behov.
Barbro Westerholm menar att EU inte har råd att avvara den äldre arbetskraften. Personer över 60 år i EU kommer att öka. Enligt Barbro Westerholm kommer den andelen att öka från att ha varit 22 procent år 2000 till att vara 40 procent år 2050. I många EU-länder är pensionsåldern lägre än i Sverige.
- Vi måste göra det möjligt för äldre att jobba. Livserfarenheten är oerhört betydelsefull för utvecklingen på en arbetsplats, säger hon.
Barbro Westerholm var ordförande i Sveriges pensionärsförbund från 1999 till 2005.
- Där lärde jag mig mycket om de äldres situation.
Åren 2002-2007 var hon vice ordförande i äldreorganisationen AGE, en paraplyorganisation med 22 miljoner medlemmar.
Diskrimineras
Barbro Westerholm tycker också att det är viktigt att äldre själva får besluta hur de vill bo och att äldre får vara med och bestämma vilka behandlingar de vill ha i livets slutskede. Det finns mer hon vill ändra på:
- Det finns allvarliga diskrimineringar inom hälso- och sjukvården. Äldres sjukdomar får inte samma prioritet som yngre människors. Äldre får till exempel vänta längre vid ett benbrott, trots att det är viktigt att åtgärda benbrott på äldre inom 24 timmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om