Hon räddar mästerverket åt eftervärlden

Den hade hängt i en bilverkstad och ett trapphus innan den upptäcktes.Tavlan visade sig vara värd en halv miljon och målad av Kirunas störste konstnär genom tiderna.Nu arbetar konservatorn Karin Hermerén med att bevara Alvar Janssons mästerverk från 1953 för eftervärlden.

Karin Hermerén, målerikonservator.Foto: Hans Sternlund

Karin Hermerén, målerikonservator.Foto: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-12-11 19:21

Ripjägarna och deras hundar framträder som skuggfigurer i de dova skiftningarna av brunt och blått. Den förmedlar en tämligen dyster stämning.

Likafullt är det en dyrgrip som förre kyrkoherden Jan-Erik Kuoksu upptäckte i trapphuset i en gammal LKAB-lokal som numera inrymmer en bilskola.

Innan dess har tavlan hängt i en fordonsverkstad på LKAB:s industriområde.

Det har satt sina spår.

- Den var så väldigt jättesmutsig. Man kör visserligen inte i en bilverkstad, men det är olja, damm och fullt med partiklar som far omkring i luften, säger Karin Hermerén.

Två lager asfalt
Det stannar inte där. På sin senare plats har tavlan suttit fastklistrad på väggen med hjälp av två lager asfalt. Den har hängt så lågt att folk har råkat komma åt den när de har passerat.

Dessutom är den beskuren upptill för att passa
i trapphuset. Den mäter fortfarande 3,5 gånger 2,7 meter, vilket gör den till Alvar Janssons största tavla.

Nu ska den få en ny plats intill Kiruna kommuns informationscentrum i Stadshuset. Det var inte lätt att hitta en lämplig plats för en så stor tavla.

- Den gick in med 20 centimeters marginal på den här väggen, säger kultursekreterare Lennart Lantto.

Arbete inför publik
Kommunen lät värdera tavlan och fick till svar av galleristen Astley Nyhlén att den betingade ett pris på mellan 400 000 och 500 000 kronor.

Det fanns alltså all anledning att både konservera tavlan och göra den tillgänglig.

LKAB står för kostnaderna och ska även fortsättningsvis äga tavlan.

Karin Hermerén från Landskrona har kommit till Kiruna varje år sedan 1996 för att restaurera konst. Arbetet med Alvar Jansson-tavlan har hon delvis gjort inför publik.

Några få penseldrag
- Det pedagogiska är också viktigt. Jag tycker att det är viktigt att visa vad LKAB har satsat på och vad kommunen gör tillgängligt.

Hur ser man att det är en Alvar Jansson?
- Man ser det på det kraftfulla och kompositionen, hur han utnyttjar hela duken. Titta på hundarna, det är bara några få penseldrag, men man ser ändå hur levande det är.

Så det är enkelheten som gör mästerverket?
- Ja, jag tror att det var Picasso som sa att det tog ett helt liv att lära sig att måla som ett barn.

FaktaAlvar Jansson 1922-1991

µ Var gruvarbetarson i Kiruna som valde järnvägen framför gruvan. Vid en resa till Stockholm träffade han konstnären Isaac Grünewald och fick en ingång till konstnärsvärlden. När han inte fick tjänstledig från SJ sade han upp sig för att gå på hans målarskola.

µ Alvar Jansson lät sig inte påverkas av tidstrender. Han målade föreställande och figurativt när de rådande inriktningarna var abstrakt och konstruktivistiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om