Ramarna till de två meter höga fotografierna ska förstärkas. Sedan packas konstverken för transport. Utställningen Interuptions av Cooper och Gorfer ska ut på Sverigeturné. Utställningen blir Konstmuseet i Norrs sista innan projektet avslutas vid årsskiftet. Men museet försvinner inte för gott. Om två år öppnas istället dörrarna till museets nya lokaler och blir då Norrbottens länskonstmuseum.
– Det kommer bli väldigt spännande. Idag har vi en konsthistoria och en konsttradition här i Norrbotten som egentligen inte visas upp och därför är det viktigt med ett eget konstmuseum här uppe, säger Maria Ragnestam.
Maria Ragnestam har varit projektledare för Konstmuseet i norr sedan 2011. Hon växte upp i Malmberget men flyttade söderut för att gå på konstförberedande utbildning. Senare blev hon antagen till Konsthögskolan på Island, men tackade nej och gick istället curatorutbildning på Stockholms universitet samtidigt som hon bland annat jobbade hos Magdalena Malm, som idag är direktör för Statens konstråd. Men efter flera år i huvudstaden bestämde hon sig för att flytta hem till Malmberget.
– Jag ville starta någonting eget i Norrbotten och var till och med och tittade på lokaler i Gällivare, men så dök den här tjänsten som projektledare på Konstmuseet upp och sedan dess har jag varit här, säger Maria Ragnestam.
När Konstmuseet i Norr går över från projekt till permanent verksamhet så hoppas hon på att kunna fortsätta som kurator på museet.
– Nu har jag jobbat mycket med politiken och med att ta fram en plan för hur konstmuseet ska se ut i framtiden. Men jag har saknat att bara jobba direkt med konstnärer för att ta fram nya utställningar. Sedan tror jag att det är bra om inte samma person är chef för länge. Här förändras visserligen förutsättningarna för utövandet och det blir en helt ny tjänst men Konstmuseet är som min bäbis, och jag tror att det kommer att bli bra med fler föräldrar som tar hand om den och kommer med nya idéer, säger Maria Ragnestam.
Norrbottens länskonstmuseum kommer ligga i Kirunas nya stadshus. Ett förslag om hur verksamheten ska drivas och utvecklas ska tas upp i Kirunas kommunfullmäktige och Landstingsfullmäktige i slutet av oktober. Lokalerna är redan utsedda, men det politiska beslutet kring verksamhetens övergripande utformning är inte fattat ännu.
– Min förhoppning är att det ska bli ett levande hus som folk vill besöka. Därför tycker jag att det är viktigt att man hela tiden arbetar med nya projekt och att museet kan ta upp de svåra frågorna och problematisera både vår historia och vår samtid, säger Maria Ragnestam