Hon har visioner för ett framtida Kiruna

Ett nytt centrum med en stor park som utgångspunkt.Så föreställer sig gymnasieeleven Helena Partapuoli det framtida Kiruna.

Foto:

KIRUNA2008-05-21 06:00
Hennes och andra elevarbeten visades upp i går vid Kirunaprojektdagen som genomfördes för tredje gången på Hjalmar Lundbohmsskolan.
Kirunaprojektet startades i augusti 2005 och kretsar kring stadsomvandlingen.
Idealen förändras
Förmiddagen i går var avsatt till korta föredrag från de aktörer som är inblandade i förändringarna. Det handlade bland annat om LKAB:s kommande dammbygge, Kiruna kommuns centrumplaner och resultaten från de arkeologiska undersökningarna.
På eftermiddagen var det elevernas tur att komma till tals. Miljö- och samhällsbyggnadsprogrammet och Samhällsprogrammets kulturinriktning har genomfört projektarbeten under läsåret.
Kursen staden och framtiden sorterar under ämnet kulturhistoria och handlar om hur ideal och planering har förändrats genom åren.
Eleverna har gjort olika framtidsprojekt för Kiruna ur olika aspekter. Några hade skissat på ett nytt ungdomens hus, ett idrottscenter, ett kulturhus eller en ny park.
Enhetligt och varmt
Helena Partapuoli, Anna-Sara Sikku och Anne Kajsa Sunna har en vision om ett centrum som är byggt runt en park.
Bebyggelsen består av låga trähus som ska ge en enhetlig och varm känsla, i motsats till dagens brokiga centrumbebyggelse med många döda fasader. Ingen biltrafik tillåts heller i den här centrumvisionen.
- Vi vill se en småskalighet i centrum. Sedan kan man planera för bostadsområden i utkanterna där man kan bygga större hus för fler människor, säger Helena Partapuoli.
Biträdande stadsarkitekten Thomas Nylund var en av de inbjudna gästerna som lyssnade och tog till sig från alla föredragningar.
- Det har varit kul och inspirerande att lyssna till alla genomtänkta analyser. Det är det som är roligt med Kirunaprojektet, allt är skarpa lägen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om