Hon har tappat förtroende för skolan

När Wilda Pettersson, 6 år, fick diabetes förändrades livet för hela familjen. Wildas mamma Veronika kämpar för att skolan ska ta Wildas sjukdom på allvar och för att hon ska få byta klass.

EGEN HUND. ”Hon är busig”, säger Wilda om sin blivande in­sulinhund, som passande nog heter Buza.

EGEN HUND. ”Hon är busig”, säger Wilda om sin blivande in­sulinhund, som passande nog heter Buza.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2015-09-14 20:46

– Jag trodde aldrig att jag skulle behöva slåss på det här sättet mot en skola och en kommun, säger Veronika Pettersson.

Chefen för kultur- och utbildningsförvaltningen, Simon Lindh, menar emellertid att ärendet är helt korrekt hanterat.

Wilda fick sin diagnos, diabetes typ 1, för två år sedan. Hon har också en ätstörning som innebär att hon inte känner hunger och överhuvudtaget inte är intresserad av mat.

– Hennes diabetes ihop med ätstörningen gör allt tio gånger värre. En frukost kan ta en och en halv timme, säger Veronika.

Efter diagnosen fick Wilda en egen resursperson på förskolan. Inför höstens skolbyte, då Wilda började i föreskoleklass på Raketskolan, gick Veronika på flera möten och berättade om Wildas sjukdomsbild.

– Wilda blev lovad en egen resurs och att hon skulle få gå i samma klass som en kompis vars mamma dessutom vet hur Wildas elektroniska utrustning fungerar, säger Veronika Pettersson.

Så blev det emellertid inte. Veronika är upprörd över skolans bemötande och över att ingen utredning av Wildas behov gjordes. Hon skulle dela resurs med ett annat barn med diabetes och fick inte gå i den önskade klassen, tvärtemot vad hennes diabetesteam föreslagit, berättar Veronika, som har anmält skolan till Skolinspektionen.

– Det handlar inte bara om barnet med resurs utan om hela klassen, allas arbetsro. Resursen ska heller inte behöva dela sin uppmärksamhet mellan två barn. Båda barnen måste få vara egna individer. Jag vet hur mycket tid sjukdomen tar och hur sjuk hon kan bli.

Efter flera möten har Wilda nu en egen resurs, men hon går fortfarande i samma klass som det andra barnet med diabetes.

– Eftersom hon inte känner hunger härmar hon det andra barnet. Det gör att hon inte övar sig på att känna efter om hon är hungrig och på att tolka kroppens signaler, säger Veronika.

Rektorn Riitta Kotavuopio-Olsson vill inte kommentera enskilda elevärenden. Förvaltningschefen Simon Lindh, säger att ärendet är ”hanterats på bästa sätt”. Att Wilda först inte fick en egen resurs handlar inte om brist på pengar:

– Om man inte är överrens kan det bero på att lösningen inte blir precis som vårdnadshavaren tänkt sig. Utifrån ett skollagsperspektiv och ett barnperspektiv är alla erfoderliga resurser och organisationer för att det ska fungera för eleven och alla övriga beaktat och organiserat, säger han.

Diabetes

Det finns flera olika diabetessjukdomar. Gemensamt för dem är att sockerhalten i blodet är för hög.

Diabetes typ 1

Kroppen har slutat tillverka insulin och man får då för mycket socker i blodet. Behandlingen består av att man tar insulin, för resten av livet. Om blodsockervärdet är högt och man samtidigt har insulinbrist kan man få ketoacidos, ett akut och livshotande tillstånd.

Diabetes typ 2

Insulinet räcker inte till och man får för mycket socker i blodet. Man måste inte nödvändigtvis ta insulin, men kan behöva äta blodsockersänkande läkemedel.

Vårdguiden (www.1177.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om