Hon blir ny bergmästare

Åsa Persson, 49, från Kiruna, blir den första kvinnliga bergmästaren genom tiderna.Hon kommer in i ett läge när de planerade gruvprojekten är fler än någonsin.- Det är mycket uppåt just nu, säger hon.

Åsa Persson blir ny bergmästare och efterträdare Jan-Olof Hedström som går i pension vid halvårsskiftet. FOTO: Hans Sternlund

Åsa Persson blir ny bergmästare och efterträdare Jan-Olof Hedström som går i pension vid halvårsskiftet. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-05-14 06:00
Det är ett traditionsrikt och betydelsefullt ämbete som Åsa Persson tar över efter Jan-Olof Hedström som går i pension vid halvårsskiftet.
Hon blir chef över beslutsorganet Bergsstaten med huvudkontor i Luleå som har till uppgift att handlägga ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral.
Jobbat i Norrbotten
Bergmästaren beslutar självständigt i frågor enligt minerallagen. Titeln förekom redan under medeltiden och frågor om gruvverksamhet och bergsbruk har anor från 1600-talet.
Åsa Persson blir alltså den första kvinnan på posten
Hon är uppuxen i Sollefteå, är utbildad civilingenjör, men har arbetat större delen av sitt yrkesverksamma liv i Norrbotten.
Ny bostadsort
Hon har bland annat varit vd vid I22 Vasallen i Kiruna som tog över förvaltningen av de gamla regementslokalerna. Hon följde med som specialist på fastighetsrätt när LKAB:s bostadsbolag FAB förvärvade området 2007.
- Jag har sysslat med fastighetsjuridik och fastighetsekonomi vid Vasallen och det är i stora drag vad det nya jobbet handlar om. Det är minerallagstiftningen som är delvis ny för mig, säger hon.
Längre tillbaka har hon också jobbat tio år vid Lantmäteriet i Luleå som nu blir hennes nya bostadsort. Flytten till kuststaden blir därför inte skrämmande på något sätt.
- Men Kiruna ligger mig varmt om hjärtat. Vi har kvar stugan i Stenbacken och det kommer nog inte kännas som att vi lämnar Kiruna på riktigt, säger hon.
Intensiv tid väntar
Hon kommer säkert att ha anledning att besöka i Kiruna ofta i tjänsten med tanke på alla gruvprojekt och prospekteringar som ligger i röret. Det är en intensiv tid som väntar för Bergstaten.
Åsa Persson hade tagit chansen även om läget hade varit ett annat.
- Det här är ett jobb som blir ledigt var 20:e år. Man måste ta en sådan chans när den dyker upp, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om