Hon blir LKAB:s nya ansikte utåt

Exakt klockan 12.00 i går drogs förlåten undan och LKAB:s informationskontor i Kiruna förklarades invigt.Kontoret ska bemannas av Ylva Sievertsson som blir LKAB:s nya ansikte utåt i Kiruna.

Ylva Sievertsson var i centrum på minglet när LKAB:s infokontor slog upp portarna. Hon ska bemanna kontoret som ska betjäna Kirunabor och turister.FOTO: HANS STERNLUND

Ylva Sievertsson var i centrum på minglet när LKAB:s infokontor slog upp portarna. Hon ska bemanna kontoret som ska betjäna Kirunabor och turister.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-05-27 06:00

LKAB ett informationskontor i Malmberget för ganska precis ett år sedan. Nu var det Kirunas tur.

Det var en högtidlig invigning med många LKAB-chefer på plats och uppvaktning av representanter från kommunen och näringslivet.

Informationskontoret inryms i Folkets hus lokaler, strategiskt nära Kiruna Lapplands turistinformation. Målgruppen är både Kirunabor och tillfälligt besökande.

Öppettiderna är till att börja med 10.30-13.30 samt 14.30-16.00. Men visar det sig behövas det mer generösa öppettider ska det kunna ordnas, lovade verkställande direktören Lars-Eric Aaro som var med vid invigningen.

Kontoret alltid öppet
Den svarta förlåten som har dolt kontoret drogs undan i för att aldrig tas fram igen.

- Man kommer att kunna besöka kontoret även när det inte är bemannat. Man kan gå runt och titta på utställningen och studera informationsmaterialet som finns i datorn, säger Ylva Sievertsson.

Själv behärskar hon förutom svenska även engelska, tyska och franska. Hon har tidigare jobbat som guide i gruvan och kunde en hel del gruvspecifika termer på språken sedan tidigare.

Klarade språktestet
Nu har hon haft några veckor på sig att förbereda sig för det nya jobbet och NSD:s snabbtest klarar hon galant.

Vad heter skivrasbrytning på de olika språken?
- På engelska blir det sub level cavity och på tyska scheibenbruchabbau. På franska vet jag inte, men jag har inte guidat på det språket, säger hon.

Tidpunkten för öppnandet är också väl vald. Från och med nu kommer samhällsomvandlingen bli allt mer påtaglig för Kirunaborna.

- Behovet för lokalbefolkningen bör rimligen bli större när det börjar bli konkret. Det är nu som folk börjar funderar på hur de själva kommer att påverkas och det är då det är viktigt att det finns tillgång till handfast information, säger kommunikationsdirektören Lotta Fogde.

Viktigt för bilden
Exakt vad folk kommer att fråga om vet man förstås först när folk börjar fråga.

Redan nu är det ganska stort tryck på informationsavdelningen, men mer från grupper och besökare än enskilda Kirunabor.

- Det krävs ganska mycket för att lyfta luren för att ringa till ett företag och fråga. Det är nästan viktigare att möjligheten finns än hur många som kommer och besöker. Det är viktigt att viktigt för bilden av LKAB som ett öppet företag där vi berättar vad vi håller på med, säger Lotta Fogde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om