Hon blir Kirunas festivaldrottning

Kiruna-Lappland har tagit över ansvaret för Snöfestivalen och har samtidigt anställt en koordinator för Kirunas evenemang.- Det betyder mycket att ha en person som kan jobba med festivaler och andra evenemang under hela året, säger Peter Thornéus, vd för Kiruna-Lappland.

Kiruna-Lappland tar över Snöfestivalen. Ulrika Westerberg, koordinator, och Peter Thornéus, vd, hoppas på en permanent lösning där Kiruna-Lappland även ska kunna stötta Kirunas övriga evenemang. FOTO: HANS STERNLUND

Kiruna-Lappland tar över Snöfestivalen. Ulrika Westerberg, koordinator, och Peter Thornéus, vd, hoppas på en permanent lösning där Kiruna-Lappland även ska kunna stötta Kirunas övriga evenemang. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-11-03 06:00
Personen i fråga heter Ulrika Westerberg och arbetade tidigare som reporter för TV 4 i Kiruna. Sedan i höstas sitter hon som spindeln i nätet för Kiruna-Lapplands två festivaler - Snöfestivalen samt Kirunafestivalen som tioårsjubilerar till sommaren.
"Bästa Kirunafestivalen"
- Jag kan inte avslöja så mycket ännu mer än att det kommer absolut att bli den bästa Kirunafestivalen genom alla tider, säger hon.
Desto mer fast i konturerna är programmet för Snöfestivalen som genomförs i slutet av januari börjar ta form, och det är mindre hemligt.
Knockout comedy
Bland annat återkommer renracet i centrala Kiruna efter många års uppehåll. Det blir även big air på snowboard i centrum, troligen i form av en tävling med inbjudna åkare.
Fjolårssuccén med en skoterstuntshow ska upprepas och snöskulpturtävlingen har statusen av ett öppet SM.
Nytt för i år är ett kvällsevenemang - knockout comedy. Det beskrivs som en boxningsmatch i ord med verbal pajkastning mellan två stand up-komiker.
Jacob Öqvist, känd från Stockholm live, delar ut ett fult slag under bältet på sin motståndare Kodjo Akolor, från P3:s Eru Edgy, redan i pressmeddelandet.
Har samma budget
"Det mest nordliga jag varit är Luleå, men jag har en klar fördel vad gäller kylan eftersom min motståndare i ringen är från Ghana. Hans gener kommer att få en chock".
Budgeten för Snöfestivalen är inte större än tidigare då den sorterade under kommunens utvecklingsavdelning. Enligt Peter Thornéus är det satsningen på en koordinator på heltid som har lyft festivalen.
Bland annat jobbar man mer kommersiellt än tidigare år och letar sponsorer för de olika evenemangen.
Tanken är att koordinatorn ska också kunna vara med och utveckla Kirunas övriga evenemang, även de som inte arrangeras av Kiruna-Lappland.
Beslut om fortsättning
- Vår vision är att det ska genomföras ett stort evenemang i Kiruna varje månad som alla ska bli en reseanledning, säger Peter Thornéus.
I dag beslutar kommunstyrelsen om en fortsättning på satsningen som beräknas kosta 1,5 miljoner årligen. Peter Thornéus är hoppfull trots de bistra tiderna.
- Man måste kunna både gasa och bromsa trots det prekära läget. Jag är övertygad om att pengarna kommer tillbaka i form av ökade skatteintäkter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om