CNC är ett datorsystem för att styra verkstadsmaskiner i tillverkningsindustrin. Nu ska Europa få en gemensam läroplattform för att arbetskraften ska kunna röra sig över landsgränserna. Genom plattformen ska man kunna validera sin kunskap - och få intyg på vad man kan.
Olika skolsystem
En del av utvecklingen sker på Hjalmar Lundbomsskolan i Kiruna. Här sitter Louise Isaksson, som går tredje året på industriprogrammet och testar programmet.
- Det finns skillnader mellan länderna. Plattformen handlar mycket om felsökningar, något som vi sällan gör, säger hon.
Lärarna Christina Karinen Sturk och Carina Lodén är med och utvecklar läroplattformen. De har märkt hur olika skolsystemen är i länderna.
- I vissa länder kan man välja en yrkesinriktning redan när man är tolv år. Så att få en plattform som fungerar för alla är svårt, säger Christina Karinen Sturk.
Projektet administreras från Portugal och utöver Sverige är åtta länder med. Antingen ska man kunna få ett intyg på sin kunskap, eller komplettera de saker man har brister i. På det sättet kan arbetsgivare lätt veta vilka reella kunskaper man har.
Lärarna har redan hunnit med träffar i några av de olika länderna. Nu väntar nästa träff i Spanien.
Programtest
- Det är det mänskliga mötet med lärare från andra länder som är intressant.
De närmsta månaderna ska elever i de olika länderna testa programmet, sedan hoppas man att det används över hela Europa.
Men om Louise Isaksson söker sig utomlands, är det inte för att jobba med CNC-tekniken. I så fall blir det någon form av utbytesprogram.
I stället vill hon vara kvar i Kiruna eller Vittangi och hoppas att hon får jobb på LKAB.