Högt ovanför liftsystemet med helikopter

Helikoptern lyfter från riksgränsenhotellet och stiger hög ovanför liftsystemets räckvidd. Under natten och den tidiga morgonen har snön fallit och lämnat ett gnistrande täcke av vitt puder efter sig. Men nu skiner solen och under oss breder de böljande vita topparna i en av Europas sista vildmarker ut sig.

Foto: Jakob Lind

Kiruna2015-04-09 09:00

Innan flygningen har bergsguiden Andreas Bengtsson som äger helikopterskidåkningen i området hållit en säkerhetsgenomgång. Han förklarar hur man kliver i och ur helikoptern på ett säkert sätt och hur lavinutrustningen fungerar. Alla åkare har utrustats med sändare och grävutrustning i fall en lavin skulle inträffa. I ryggsäckarna finns också ett system som blåses upp och omsluter åkaren om denne skulle hamna i snömassorna.

- Idag är det inte någon större risk för en lavin men vi håller alltid en säkerhetsgenomgång oavsett, säger Andreas Bengtsson.

Varje år besöker tusentals turister riksgränsen. Men bara omkring 400 åkare får möjlighet att ta sig upp med helikopter. Fler än så hinner de inte ta med under en säsong.

- Vi vill att det ska vara en exklusiv upplevelse. Fler och fler åkare bokar hela veckor där man bara kommer hit för att åka heliski. Vi brukar vara fullbokade redan två månader innan säsongen drar igång i mars, säger Andreas Bengtsson.

Med helikoptern kan skidåkarna ta sig runt i ett område som sträcker sig från Riksgränsen ända ner till Kebnekaise. Det gör att man nästan alltid kan hitta områden med bra väder.

När gruppen släppts av på dagens första topp Voitasriita 1580 m ö.h. ställer sig Davor Trumbic från Schweiz på högsta punkten och ser ut över landskapet.

– Hur ska jag kunna åka skidor igen efter det här, säger han med blicken fäst i fjärran.

Han har rest till Riksgränsen från Schweiz med sin flickvän Moon Champitin över helgen.

– Man skulle kunna tro att det här finns hemma i Schweiz, men inte på det här sättet. Där är allting väldigt reglerat, och dyrt. Vi har en dag kvar här och förhoppningsvis är vädret lika bra imorgon också, säger han.

Bergsguiden Magnus Strand tar med gruppen ner för den orörda bergssidan. Han visar vägen och förklarar var gruppen ska åka och hur snön kommer bete sig. Sedan åker alla ner i ett moln av pudersnö.

Bergsguiderna som ansvarar för skidåkarna och deras säkerhet har en lång utbildning bakom sig. Att bli certifierad bergsguide tar fyra år av prover och aspirantträning. Och för att bli antagen till utbildningen måste man ha fem års erfarenhet av bergsklättring på hög nivå. Magnus Strand jobbade tidigare inom finansbranschen men skolade om och jobbar nu heltid som bergsguide över hela världen.

Efter halva dagen samlas alla grupper på isen vid Korsajaure och äter lunch. Idag är det bara guiderna som pratar svenska. Skidåkarna kommer från bland annat USA, Slovakien, Kroatien, Nederländerna och Schweiz. Alla är nöjda med åkningen och flera ska fortsätta åka under eftermiddagen trots att benen värker.

Men det är inte bara skidåkningen som imponerar. Det går ett sus genom gruppen när alla får veta att lunchen består av smörgåsar med renkött och pepparrotscrème.

– Äter jag Rudolf?, utbrister en av amerikanarna. Det är ju jättegott konstaterar han.

När dagen är slut släpper helikoptern av åkarna vid hotellet. Rade Plaict från Serbien har också rest hit för helikopterskidåkningen och det var första gången han åkte heliski.

– En vän rekommenderade mig att åka hit och jag är väldigt glad att jag följde hans råd för åkningen har varit helt fantastisk. Jag ska hit igen nästa år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om