Skolpersonalens löner ska bero på hur bra det går för eleverna.
Det föreslår Kirunas skolchef Peter Nordmark och tänker göra förändringen från nästa års löneöversyn.
Prov och enkäter
Genom att titta på betygen, resultaten på de nationella proven och enkäter till personal, elever och föräldrar ska lönepotterna delas ut. Den skola som har bäst resultat ska få mest pengar att fördela till personalen.
- Avtalet mellan lärarfacken och Sveriges kommuner och landsting säger att bra måluppfyllelse ska leda till ett bra löneutfall och därför har vi diskuterat frågan med lärarfacken, säger Peter Nordmark.
Lotteri
Lärarfacken i Kiruna säger absolut nej till förslaget.
- Det är som ett lotteri beroende på vilka elevern man arbetar med, säger Kjell Määttä, ordförande i Lärarförbundet i Kiruna.
Han tycker inte att de resultat som man ska titta på säger något om hur utvecklingen sett ut på skolan. En del skolor kan ha fler elever med sociala problem och lärarnas arbete i de klasserna kan vara lika bra trots att det inte syns i betygen.
- Man märker i stället ut duktiga och sämre skolor. Risken är att lärare delar ut glädjebetyg och att lärare söker sig från skolor som har sämre resultat.
Hur lönerna ska vara utformade är något som beslutas av skolchefen och lärarfacken. Det förslag som nu diskuteras gäller grundskolan, och än är inga beslut tagna.
- Det är inte alldeles enkelt att gå på måluppfyllelse. Den diskussion jag har initierat är att man ska titta på de skolor som når bättre resultat och ge en högre lönepott till rektorn att fördela, säger Peter Nordmark.
Finns det en risk att lärare sätter högre betyg för att de då får högre lön?
- Det finns risker med allt. Alla förändringar leder till möjligheter och risker, säger han.
Bestraffas
Kjell Määttä tror att risken att man ger högre betyg för att öka lönepotten är stor.
- Får vissa skolor en hög lönepott blir det nästan inget kvar att fördela på andra skolor. Lärare som arbetar med klasser med problem blir bestraffade i stället för sporrade.
Högre betyg åt eleven = högre lön åt läraren
Skolchefen i Kiruna vill att lärarnas lönepotter ska fördelas efter elevernas resultat. Lärarfacken säger absolut nej. - Det blir ett lotteri för lärarna och risk för att eleverna får glädjebetyg, säger Kjell Määttä, ordförande i Lärarförbundet i Kiruna.
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!