Högkonjunktur - då fick byggjobbarna bra betalt

Byggnadsarbetarnas löner i Norrbotten låg i topp jämfört med på andra håll i landet under det sista kvartalet 2008. De stora jobben i Malmfälten tros vara en förklaring.

Joakim Sevä, Byggnads i Kiruna. FOTO: Alexander Linder

Joakim Sevä, Byggnads i Kiruna. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-03-05 06:00
Byggnadsarbetarnas löner i Norrbotten är högre än yrkeskollegornas löner i övriga delar av landet. Prestationslönen ligger i genomsnitt på knappt 193 kronor i länet, vilket var 12 procent mer än året före.
Svänger mycket
Det visar den statistik som tidningen Byggnadsarbetaren tagit fram för det sista kvartalet 2008. De stora jobben vid
gruvorna är en orsak:
- Under 2008 var det till exempel stora byggnationer i Aitik och Vitåfors, säger Joakim Sevä, ombudsman för Byggnads i Kiruna.
Högkonjunkturen bidrog till att lönerna blev högre och inte minst i Malmfälten har det varit full fart de senaste åren.
- Vi ville givetvis ta del av högkonjunkturen och därför har vi sålt vår produkt, det vill säga arbetet, så dyrt som möjligt. Samtidigt måste vi ändå leverera en produkt som motiverar arbetsgivaren att betala ut den lönen, säger Joakim Sevä.
Byggnads mätningsföreståndare i Norrbotten, Torbjörn Lahti, hade helst velat se årsstatistiken för att få en mer nyanserad bild av löneläget. Han menar att det kan svänga mycket sett över ett helt år.
Tror inte på avtalet
Men nu är högkonjunkturen endast ett minne blott. Fackförbundet IF Metall har till exempel gått med på sänkta löner i vissa fall. Gruvtolvans Harry Rantakyrö har reagerat på detta med bestörtning, något Joakim Sevä har full förståelse för.
- Avtalet kommer inte att rädda arbeten och jag tror inte att vi på Byggnads kommer att agera likadant, säger Joakim Sevä.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om