Hjärtat tog Cecilia tillbaka till Kiruna

Kontraktet var färdigt för påskrift och Cecilia Strandenhed, 24, hade möjlighet att kunna kombinera elithandboll med det yrke som hon har utbildat sig för.Men längtan hem till Kiruna vägde tyngre.- Jag valde med hjärtat den här gången, säger hon.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-24 06:00
Cecilia Strandenhed har spelat elitseriehandboll i både Sverige och Norge. Inte så konstigt om man är helnöjda i Kiruna HK över nyförvärvet.
Det är en meriterad och sevärd spelare som kommer hem för att spela i nya division I.
Stommen har föregående års lag finns kvar och nu höjer klubben ribban en aning.
- Vi blev fyra i fjol och har för avsikt att vara med och slåss i den absoluta toppen i år. Som jag ser det har vi den bästa truppen på några år, säger tränaren Jonas Esko.
Veteran med sina 24 år...
Medelåldern är fortfarande låg. Truppen består till största del av spelare födda i början på 1990-talet och Cecilia Strandenhed blir en veteran med sina 24 år.
- Men den erfarenhet och kompetens kommer hon att bidra med jättemycket till laget och föreningen, säger Jonas Esko.
Cecilia Strandenhed lämnade Kiruna som 19-åring 2005 för att spela i Stockholmsklubben Skånelas utvecklingslag. Redan året därpå tog hon plats i elitserietruppen.
Säsongen 2007-08 pendlade hon från Stockholm för att hjälpa hon Kiruna i dåvarande division I som hade en större geografisk täckning än årets serie. Och i fjol bar det av till norska Gjerpen där Kirunabekante Torbjörn Klingvall är tränare.
Nobbade "jättebra erbjudande"
Laget åkte ur elitserien trots en stark avslutning och siktar på att gå direkt upp igen. Där skulle Cecilia Strandenhed ha varit en viktig pusselbit.
- Jag fick verkligen ett jättebra erbjudande och jag fick förklara att jag inte väljer bort Gjerpen, utan väljer något annat. Det finns inget som kan konkurrera med Kiruna just nu, säger hon.
Över sommaren arbetar hon vid LKAB:s besöksgruva i Kiruna, men till hösten hoppas hon hitta något arbete som matchar hennes utbildning till hälsopedagog.
- Det handlar om att jobba förebyggande med helheten kring en människas hälsosituation. Arbetsmarknaden i Kiruna ser dessvärre inte så bra ut, säger hon.
Om inte annat kommer kunskaperna väl till pass i Kiruna HK som är en stor förening med många lag.
- Tanken är att jag ska hjälpa till en del i klubben. Det finns mycket att göra bland ungdomar inom det här området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om