Det är kommunen som ägt Hjalmar Lundbohmsgården fram till den 27 januari i år. Kommunen täckte nästan alla driftskostnader men Hjalmar Lundbohmsgården ekonomisk förening fick själv finansiera sin verksamhet. Sedan LKAB tog över har gården har den ekonomiska föreningen fått möjlighet att ha ytterligare en anställd som hjälper till i verksamheten.
– Nu har vi ett avtal med LKAB att vi inte bara ska ta hand om fastigheten och förvalta den utan nu har vi även resurser så att vi kan ta emot gäster fram till den sista september, säger Dan Lundström som är verksamhetschef över Hjalmar Lundbohmsgården.
Sedan mars i år ställer olika konstnärer ut sin konst på Hjalmar Lundbohmsgården en månad i taget, ett samarbete med Kiruna konstkollektiv.
– Det vi vill göra nu fram till den sista september är att visa hur gården kan nyttjas. Vi kommer också presentera våra idéer hur man kan samla historien så att den kan berättas även då Hjalmar Lundbohmsgården flyttas och inte finns tillgänglig på några år, berättar Dan Lundström.
Stadsguidningarna är bara ett av de ben verksamheten står på.
– Imorgon börjar vi bygga upp en utställning som handlar om Kirunas stadsomvandling i ett av de små rummen. Det är en mindre utställning som kommer att visualisera händelserna främst från och med 2003. Vi har en tidsaxel med fördjupningsmaterial.
Hjalmar Lundbohmsgården ekonomiska förening vill vara den plattform som samlar tankar och aktörer där medborgarna ska vara delaktiga i det nya samhällets uppbyggnad. Inte bara som en plats att komma till rent praktiskt utan även som en interaktiv mötesplats.
– Någon som sitter och tänker här och någon där – det handlar om att föra samman dem, säger Gun-Britt Landin-Henriksson som arbetar på Hjalmar Lundbohmsgården sedan i november 2014.
– Vår tanke är att tillsammans med kommunen, LKAB och andra, kunna utveckla berättandet om stadsomvandlingen. Vill vi stödja medborgarna så att de kan vara mer delaktiga i processen och att deras åsikter kommer fram. Det finns ett behov av att beskriva hur innehållet i samhället som skapas ska se ut, redan innan allt är byggt. När sedan Hjalmar Lundbohmsgården är på plats ska naturligtvis möbler och Hjalmars rum tillbaka men kanske inte allting utan då finns det en historisk mötesplats som är mer än bara ett museum. En interaktiv och levande och fristående mötesplats, säger Dan Lundström.