Historiens vingslag över Kiruna julmarknad

Julmarknad på Hjalmar Lundbohmsgården firar tio år i sin nya tappning.Men det finns traditioner som sträcker sig ändå längre bakåt i tiden.

Kirunas första byggnad var förvandlad till tomtestuga. Här myser tvååriga Lea Ejnestrand Karlsson med Rune Malm som inte behövde något lösskägg.

Kirunas första byggnad var förvandlad till tomtestuga. Här myser tvååriga Lea Ejnestrand Karlsson med Rune Malm som inte behövde något lösskägg.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-11-27 15:40

Det var inte lätt att ta sig fram i Kirunas andra äldsta byggnad under skyltsöndagen. I minsta skrå förekom försäljning av fika, hantverk och lotter.

Många Kirunabor var på plats för att ta till sig av julstämningen och passade på att ta en titt på huset som snart ska flytta.

Kirunas första hus, B1:an, var tomtestuga och där satt Hans Johansson och Rune Malm i ett dubbelkommando och tog emot barnens önskelistor.

Inget tingel-tangel
De som kände historiens vingslag över arrangemanget kände helt rätt.

Självaste Hjalmar Lundbohm brukade bjuda barnen i Kiruna på julfirande. Då höll man först till på Bolagshotellet och senare på gamla Bolagsskolan.

- Även under tiden efter Hjalmar Lundbohm när LKAB fortfarande ägde gården förekom julmarknader. Då var det föreningar i Kiruna som höll i det, säger Peter Stenberg i Kirunas rötter.

Även den senaste traditionen börjar bli smått anrik efter tio år.

- Det som är uppskattat är att det är inget kommersiellt tingel-tangel utan bara traditionell julmarknad, säger Kenneth Johansson i samma förening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om