Många människor fanns på plats i det nya Kulturhuset Aurora under helgen. En festival pågick och på lördagen blev Sten Nylén, som jobbade som ljudtekniker, vittne till en händelse som föranleddes av en strejkande hiss. En kvinna som satt i rullstol fastnade i foajéhissen.
– De larmade till mig att det var någon som satt fast i hissen. Det var en kvinna i rullstol med hjälpmedel. Hon kunde inte prata utan hade en digital skärm och skrev till assistenten som väntade utanför, att hon hade panik. Hon satt fast i hissen, säger Nylén.
Kvinnan larmade inifrån hissen och servicepersonal kom för att släppa ut henne.
– Det har varit problem så länge så man har vant sig. Man vet att när det är mycket folk i huset så kommer hissen att stanna, fem-tio gånger under dagen. Men det är ju jäkligt irriterande att de som är funktionshindrade, som verkligen behöver hissen, inte kan använda den, säger Sten Nylén.
Men det är fler hissar i huset som strejkar och ställer till det emellanåt.
– De här hissarna i huset har strulat sedan första dagen. Det är inte alls bra. Den stora varuhissen som vi har, vår livsnerv, där alla varor ska upp och teknik ska köras mellan våningar är trasig emellanåt. Då funkar ingenting, säger Nylén.
Hissarna i det nya Kulturhuset Aurora är under utredning. Ett flertal incidenter har rapporterats till Kirunabostäder som nu förvaltar det nya Kulturhuset Aurora. Kirunabostäder har agerat genom att reklamera hissarna till byggföretaget Peab, som byggde huset.
– Det är fjorton stycken felanmälningar som är gjorda till Peab på grund av hissarna. De har gått rätt väg in till Kirunabostäders felanmälan. De har ringt in. Men vi vet att det är betydligt fler än fjorton som har gått fel väg in. Som inte är registrerade, säger Tomas Stålnacke, projektchefen vid Kirunabostäder.
En viktig aspekt kring de strulande hissarna är tillgängligheten som ska säkerställas enligt lag.
– Det är känt att hissarna racklar, att de är dåliga. Jag har reklamerat hissarna i september till Peab och talat om att de måste vidta åtgärd. Alternativt så kommer vi själv att vidta åtgärd för att fixa det. Det är tillgänglighet som ska säkerställas. Det är bara att beklaga, säger Stålnacke.
Men han betonar att trots allvaret så blir ingen fast i hissarna någon längre tid.
– Helgens incident var ju allvarlig men vi har en fungerande servicefunktion. Man kommer alltid ut, säger Tomas Stålnacke.
Hur ser du på situationen?
– Det är inget roligt. Det här är ett nytt hus. Det är ungefär som när man köper en ny bil. Den ska ju fungera. Vi pressar Peab och de kommer att åtgärda det här. Det är jag helt övertygad om.
Hur kan besiktningen ha gått igenom?
– De som besiktigar, gör det via byggbeskrivningar och ritningar. När det stämmer då är det ingen anmärkning. Hissarna är besiktigade och då har det fungerat och blivit godkänt, säger Stålnacke.
Daniel Lundberg, arbetschef på Peab i Kiruna, känner till helgens incident. Problemen utreds av hissleverantörerna. De utreder hissarna i kulturhuset. En åtgärdsplan håller på att ta form.
– Hissleverantören har hög prioritet på det här. De utreder vad som kan vara eventuella fel och de jobbar också med felavhjälpande åtgärder, säger Daniel Lundberg.