Hett möte på trappan

Föräldragruppen från Kuttainen sågar Kiruna kommuns skolstrukturutredning. Den anser att den bygger på felaktiga beräkningar.I går mötte den kommunalråd, skolpolitiker och skolchef på stadshustrappan i Kiruna.

Det blrev ett hett möte på stadshustrappan när föräldrar från Kuttainen hade rest de 20 milen till Kiruna. Arne Esberg, Isak Töyrä och Simon Töyrä grillade politikerna Roger Suup, Lars Törnman och skolchefen Peter Nordmark. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Stenlund

Det blrev ett hett möte på stadshustrappan när föräldrar från Kuttainen hade rest de 20 milen till Kiruna. Arne Esberg, Isak Töyrä och Simon Töyrä grillade politikerna Roger Suup, Lars Törnman och skolchefen Peter Nordmark. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Stenlund

Foto: Hans Stenlund

KIRUNA2009-06-11 06:00
Det var dagen efter beskedet att skolan i Kuttainen ska läggas ned och att de 54 barnen ska bussas till Karesuando redan till hösten.
I går färdades ett antal Kuttainenföldräldrar de 20 milen till Kiruna för att diskutera saken inför dagens formella beslut i barn- och utbildningsnämnden.
De pekade på ologiska resonemang i utredningen och vad de anser är direkta felaktigheter
i beräkningarna som visar att man kan spara 2,4 miljoner kronor på nedläggningen.
Dyrare än Östermalm
Eva-Lisa Siggemo tog fram pärmen och redovisade följande siffror.
n Enligt Kirunabostäder tar man ut en hyreskostnad på 1 425 240 kronor om året för skolan inklusive idrottshall i Kuttainen. Enligt skolutredningen är lokalkostnaderna 2,4 miljoner.
- Om den siffran hade stämt hade det kostat 4 000 kronor kvadratmetern. Så dyrt kan det möjligen vara på Östermalm i Stockholm, sade hon.
Diskussion på trappan
n Kostnaderna för busstransporterna uppskattas till 500 000.
- Då räknar man med att samtliga förskolebarn går mellan 08-15 varje dag. Vi tror att det krävs minst en buss till och räknar med att transporterna kommer att kosta uppåt 800 000 kronor, vilket är lika mycket som man ska spara på lärarkostnader.
Kommunalrådet Lars Törnman (KIP), barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S) och skolchefen Peter Nordmark hörde till delegationen som tog emot de tillresta Kuttainenborna.
Tanken var att mötet skulle hållas i en av salarna, men diskussionerna tog fart redan på trappan och fortsatte åtminstone under en timmes tid.
Föräldragruppen påminde om att Kuttainen är Sveriges yngsta och barnrikaste by där hälften av befolkningen är under 19 år. Nu flyttar man 54 barn från förskola till årskurs sex till Karesuando som har 24 barn
i samma ålder.
Föräldragruppen har redan lämnat in en ansökan om att starta en friskola och om de planerna blir av från hösten 2010 går hela besparingsplanen om intet.
- Då är vi tillbaka på ruta ett, medgav Roger Suup.
Nöjda om ett år
Lars Törnman tror inte att planerna blir av.
- Om ett år kommer vi stå här och barnen kommer att vara jättenöjda. De vänjer sig fort och de får komma till en bra skolmiljö
i Karesuando, sade han.
Oppositionspolitikern Dick Vånsjö (NS) var också på plats. Han leder ett projekt som kan mynna ut i att elever i finska Karesuvanto ska kunna gå i Karesuando.
Han befarar att projektet inte kan bli av när skolan i stället fylls av elever från Kuttainen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om