Het debatt om kommunernas matlagning

Miljöpartiet vill gå ifrån storköken i kommunerna och satsa på decentraliserad matlagning.Partiets kostexpert Tina Ehn fick mothugg i den frågan när hon träffade kostcheferna i Kiruna.- Det går att göra bra mat i storkök, säger Lena Hammarberg.

Storkök eller decentraliserad matlagning? Åsikterna gick aningen i sär när kostcheferna Lena Hammarberg och Marianne Schröder Maagard pratade kommunal matlagning med miljöpartisten Tina Ehn. FOTO: HANS STERNLUND

Storkök eller decentraliserad matlagning? Åsikterna gick aningen i sär när kostcheferna Lena Hammarberg och Marianne Schröder Maagard pratade kommunal matlagning med miljöpartisten Tina Ehn. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-04-04 06:00
Tina Ehn, Mp-ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, konstaterar att mat är en fråga som engagerar människor.
Debatten har handlat om tillsatserna i maten, matens klimatpåverkan och det ökade sockerintaget - till exempel.
I Miljöpartiets program "Politik för god mat" lyfter man också frågan om hur maten tillagas i kommunerna. Tina Ehn säger att många kommuner har dragit ned på kostnaderna genom att rationalisera och centralisera matlagningen.
Matspill för miljoner
- Ett resultat av det har blivit att många inte äter upp sin mat. Vi tycker att man ska satsa på maten i kommunerna och att man ska köpa närproducerat och ekologiskt, säger hon.
Enligt Tina Ehn slänger varje svensk omkring 100 kilo mat per år och det härrör sig från spill i alla led. Bara i skolmatsalarna slängs mat för 100-300 miljoner kronor per år, något som är framräknat efter en undersökning i Tyresö.
En pusselbit att komma från problemet skulle vara att laga maten i fler och mindre kök, enligt Tina Ehn.
- Vi vill satsa på kunskap, rusta upp köken, gå ifrån cook and chill och satsa mer på decentraliserad matlagning.
Lena Hammarberg som är kostchef för kommunal verksamhet konstaterar att den modellen kräver fler människor och mer kunskap.
Koll på närproducerat
- Jag tror fortfarande att det går att göra bra mat i storkök. Vi har bra koll på vad vi skickar ut och jag känner mig trygg med vad vi gör i dag, säger hon.
Marianne Schröder Maagaard, kostchef för skolorna, tillägger att man måste skilja på närproducerat och ekologiskt.
- Omkring 90 procent av miljöbelastningen sker i primärproduktionen. Det kan ibland vara mer miljösmart att köpa in något som har färdats en bit. Men upphandlingen är a och o och vi ställer krav på varje rad i våra beställningar, säger hon.
I Kiruna lagas skolmaten i Hjalmar Lundbohmsskolans centralkök och maten till hemtjänsten i Jägarköket på gamla I 22.
Potatis från Överkalix
Brödet kommer kanske inte från det närmaste bageriet, men potatisen kommer från Överkalix och kycklingen ska inte ha rest tur och retur till Thailand.
Dessutom är grönsaksmatsedeln säsongsanpassad, vilket betyder att gurkan lyser med sin frånvaro på vintern.
Tina Ehn konstaterade att det fanns både medvetenhet och kunnande i planeringen i Kirunas storköksdrift.
- Här har idéerna landat och man jobbar bra. Men det ser väldigt olika ut i landet och det är viktigt att politiken inser att resurserna och kunnandet behövs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om