Hennes flicka var mobbad

En av flickorna som orsakade branden på Lomboloskolan i Kiruna mobbades i sin klass.Mamman är kritisk till hur skolan hanterade situationen.I dag berättar hon om bakgrunden till den tragiska händelsen.

Mamman till en av flickorna som orsakade branden på Lomboloskolan i Kiruna berättar om bakgrunden till händelsen. Hon är besviken på skolan som inte har lyckats komma tillrätta med problemen med mobbning.
FOTO: HANS STERNLUND

Mamman till en av flickorna som orsakade branden på Lomboloskolan i Kiruna berättar om bakgrunden till händelsen. Hon är besviken på skolan som inte har lyckats komma tillrätta med problemen med mobbning. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-02-06 06:00
Det har gått lite mer än en vecka sedan Lomboloskolan i Kiruna brann ned till grunden.
Enligt mamman till den 14-åriga flickan var det ett utslag av desperation, men det var aldrig meningen att det skulle sluta så illa.
De hade eldat papper när en av de stora madrasserna tog eld. Branden flammade upp så hastigt att flickorna blev rädda och sprang i väg. Sedan var det för sent att förhindra katastrofen.
Tidigare samma dag hade mamman varit på möte på Lomboloskolan med anledning av dotterns situation i skolan.
"Borde gjort mer"
Flickan hade varit mobbad på sin gamla skola och läget blev snart likadant på Lomboloskolan. Hon vägrade gå i skolan och fick enskild undervisning två eftermiddagar i veckan. Resten av skolarbetet skötte hon hemifrån.
På mötet fick hon först besked om skolan bara hade råd att ge henne enskild undervisning en lektion i veckan. Dessutom fick hon veta att hon hade fått underkänt i svenska och matematik.
Mamman berättar att flickan inte hade några svårigheter med lärandet. Problemet låg på ett annat plan. Nu är hon besviken och anser att skolledningen borde ha kunnat göra mer för hennes dotter.
Krävs på skadestånd
- När en 14-åring skolkar helt från skolan, då måste man förstå att det är allvar och göra mer än att bara erbjuda en timmes enskild lektion i veckan. Jag trodde att det bara var en start och att det skulle ökas på successivt, säger mamman.
Flickan ville inte säga vilka som stod bakom mobbningen, vare sig till mamman eller till rektorn på skolan.
- Det enda hon har sagt att de är dumma mot henne. Nu efteråt tänker jag att jag kanske borde ha agerat annorlunda. Men man har ju hört att det kan bli mycket värre om man lyfter frågan, säger mamman.
Mamman säger att familjen lever i ett stort mörker just nu.
Utöver de problem som den hade sedan tidigare hotas nu familjen att också krävas på ett skadestånd av kommunens försäkringsbolag.
Tillfällig lösning
Och om det var svårt för flickan att vara i sin klass tidigare anar hon att det inte i det närmaste är omöjligt nu.
Soili Hänninen, rektor vid Lomboloskolan, vill inte ge några kommentarer i ärendet. Hon säger att massmedierna inte är rätt forum för en sortens diskussioner.
Skolchefen Peter Nordström kan inte heller kommentera det enskilda fallet, men säger att enskild undervisning normalt är en tillfällig och tidsbegränsad lösning för elever som inte kan vara i sin klass.
Vad säger du om att skolan bara erbjöd en timme i veckan?
- Det låter väl lite, men jag vet inte på vilka grunder beslutet är fattat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om