Enligt kommunen ska hemtjänstpersonal åka iväg på larm från brukare så fort som möjligt. Det finns ingen inställelsetid. Den hemtjänstpersonal som struntade i att åka till brukaren som larmade trodde, enligt Lex Sarah-anmälan, att det fanns en inställelsetid på 30 minuter.
Och eftersom larmet, enligt personalen, inkom 25 minuter innan dennes arbetspass tog slut valde personen att inte åka på larmet utan istället lämna över hembesöket till en kollega. Enligt anmälan visste personalen ifråga också att det rörde sig om ett toalettbesök som skulle ta lång tid.
Enligt larmloggen inkom larmet mer än 30 minuter innan personalen skulle avsluta sitt pass och kommunen menar därför att personalen som tog emot larmet borde ha åkt iväg oavsett missuppfattningen om inställelsetid.
Kommunen ser allvarligt på det som inträffat och "överväger disciplinära åtgärder". I anmälan står det också att "brukaren har tappat förtroendet för hemtjänsten och misstror hela distriktet".
Kommunen menar att personalen i fråga prioriterat en regel över brukaren, vilket inte är acceptabelt. "Brukaren ska alltid gå före, eftersom det är för brukarna vi är på arbetet".
Händelsen inträffade i november förra året. Efter det har hemtjänstpersonal fått information om larmrutinerna - att man ska åka på larm utan undantag - vid två tillfällen. Hemstödets larmgrupper har också organiserats på ett annat sätt.
Enligt Lex Sarah-anmälan har Kommunal engagerats i ärendet. De fackliga företrädarna har bland annat hållit fram behovet av att tydligt informera om vad som gäller vid larmsituationer.