Haveriutredarna på plats vid Kebnekaise

Statens utredning har börjat efter olyckan där en soldat föll mot sin död från toppen av Kebnekaise. "Vi har fått in mycket information", säger Kristina Börjevik Kovaniemi.

Kristina Börjevik Kovaniemi, utredningsordförande vid Statens haverikommissionen.

Kristina Börjevik Kovaniemi, utredningsordförande vid Statens haverikommissionen.

Foto: Peter Knutson

Kiruna2023-02-24 19:00

På en pressträff på torsdagen uppgav Försvarsmakten att den döde soldaten var en van bergsspecialist som ingick i en rekognoseringsgrupp med tio bergsmästare, bergssoldater och yrkesofficerare. De arbetade med att fästa säkerhetskonstruktioner när han, enligt vittnen, snubblade och föll. Ett snöflak lossnade och en större lavin drog med honom i fallet.

Som händelsen beskrivs gick de inte i replag när olyckan inträffade. Vi vet ännu inte hur säkerheten var vid arbetet och vilka beslut som fattats när gruppen skulle staka väg för huvudstyrkan med 100 värnpliktiga. Men det är sådana saker som Haverikommissionen ska utreda.

Utredningsordföranden Kristina Börjevik Kovaniemi och haveriutredaren Stefan Carneros var på plats under fredagen.

– Vi har sett utifrån det begränsade material vi hade att det finns möjligheter att ge förslag på förbättringar, att det kan finnas säkerhetsvinster med en utredning från oss, säger hon.

Har ni varit på platsen och sett hur det ser ut?

– Vi är i området men har inte varit precis på platsen. Vi hämtar information om hur det såg ut på platsen på annat sätt.

Utredningen kan ta uppåt ett år. Nu är den i ett tidigt skede där utredarna samlar in fakta om olyckan och intervjuar personer som kan lämna uppgifter om vad som hände.

Kommer ni kunna svara på vad som hände?

– Det är svårt att säga, men vi har kunnat genomföra de utredningsåtgärder vi har planerat och fått in mycket information.

Haveriutredning

1. Beslut tas att inleda en utredning.

2. Fakta samlas in.

3. Den insamlade faktan presenteras för de inblandade vid ett haverisammanträde där de kan lämna synpunkter.

4. Utredningen går in i en analysfas och en rapport skrivs.

5. Rapporten skickas på remiss.

6. Slutrapporten publiceras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!